Satellite 7 de beste band bij de Grote Prijs

Terwijl Nederlandse platenmaatschappijen slechtverkopende bandjes genadeloos aan de kant schuiven, geloven steeds meer bandjes in zelfwerkzaamheid. Het gaat fantastisch met de popcompetitie de Grote Prijs van Nederland....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

AMSTERDAM Je zou het haast vergeten door al dat prefab popgeweld dat het televisiescherm overspoelt (zie K-Otic, de tv-programma's Idols en het Britse Fame Academy), maar er zijn nog steeds bandjes die geloven dat je ook succes kunt hebben zonder marketingtechnieken en diepdoordachte doelgroepstrategieën van een platenmaatschappij. Het zijn de bandjes die zich tegen de commerciële klippen op, inschrijven voor de Grote Prijs van Nederland.

En dat commercieel succes voor de Grote Prijs-winnaar niet uitgesloten is, bewees Raymzter, winnaar in de hiphopcategorie van vorig jaar. Met zijn Kutmarrokanen??! had de rapper een media-impact waar een marketingafdeling alleen van kan dromen.

Het blijft de vraag in hoeverre de winnaars van dé jaarlijkse popcompetitie het succes van een Raymzter kunnen evenaren. Artefact was dit jaar winnaar in de categorie dance en de band Satellite 7 ging er bij de bandjes met de beker, 5000 euro en optredens op diverse popfestivals vandoor. Het hoge niveau over de hele linie, zeker vergeleken met vorig jaar, stemde tot tevredenheid.

En daarbij lijkt het ook alsof de huidige malaise in de popindustrie, waarbij slecht verkopende Nederlandse bandjes genadeloos door hun platenmaatschappij aan de kant worden geschoven, nieuwe zelfwerkzaamheid heeft aangeboord bij de deelnemers.

Het gitaarbandje Room 4 verkoopt zijn nieuwste cd in een stand in de Melkweg, het eigenzinnige Kopna Kopna werkt al samen met Toneelgroep Hollandia en de succesvolle Belgische band Zita Swoon, en Busted heeft al twee cd's in eigen beheer uitgegeven, stond in het voorprogramma van Bløf en Van Dik Hout, en doet ook nog een optreden bij Barend en Van Dorp.

Tel daarbij op dat de dance-, de bandjes- en dit jaar voor het eerst de hiphopavond allemaal zijn uitverkocht, dan kun je nog maar één conclusie trekken: het gaat fantastisch met de Grote Prijs.

Inhoudelijk was het bij dance vrijdag nog vrij gezapig. Prijswinnaar Artefact - zowel jury (5000 euro) als publieksprijs (1000 euro) - bracht triphop noir waarbij een laptopcomputer een goed huwelijk aanging met de staande bas. Uiterst sfeervol, maar de verwantschap met het Bristolse Portishead stak door het stemgeluid van zangeres Shamangi iets te nadrukkelijk de kop op. En in dezelfde categorie van a-typische dance-instrumenten viel 37,2 0C. Een vibrafoon verrijkte de iets te vrijblijvende loungesfeer. Zangeres Rowan gooide echter hoge ogen bij de jury, want ze mocht de prijs voor de beste muzikant bij de dance (1000 euro) mee naar huis nemen.

Bij de bandjes op zaterdag ging het er een stuk spannender aan toe. Vooral Busted uit Doetinchem en Kopna Kopna uit Roelofarendsveen gooiden hoge ogen. Terwijl die bands toch de uitersten van het muzikaal spectrum vertegenwoordigen. Aan de ene kant de crowdpleasers van Busted met hun zorgvuldige geconstrueerde soepele popliedjes, een zanger met krachtige stem en dito podiumpersoonlijkheid, en aan de andere kant Kopna Kopna met weerbarstige songs waarin het concept van couplet-refrein-couplet naar de vuilnishoop werd verwezen ten gunste van dwarse paden en hoekige artpop. Muziek die bij menigeen verbazing deed overgaan in bewondering. En bij de presentator de cryptische uitspraak ontlokte: 'Je kan lullen wat je wil, maar dit is wel Kopna Kopna.'

En tussen Busted en Kopna Kopna bewoog zich van alles. Van belegen en non-descripte gitaarpop van Casino tot de swingende Kosheenachtige drum 'n' bass van Supergroover. Busted kreeg de publieksprijs wat geenszins een verrassing was. Een meegezeulde aanhang van driehonderdvijftig man uit Doetinchem deed wonderen. Maar noch Doetinchems trots noch artrockers uit Roelofarendsveen kregen de hoofdprijs. Satellite7, die Sonic Youth-achtige noise exercities op akoestische gistren afwisselt met melodieuze tussenstukjes maakte de meeste indruk bij de jury en won. Schrale troost voor Kopna Kopna: bassist Matthijs Felix kreeg de prijs voor de beste muzikant. De winaars in de categorieën hiphop en singer/songwriters werden pas zondag bekendgemaakt.

Meer over