Sarsalia

Vermomd als familieleden van patiënten hebben een fotograaf en een verslaggeefster van een Taiwanees weekblad tien dagen lang rondgelopen in een verzegeld ziekenhuis met elfhonderd artsen, verpleegsters en patiënten....

Voor wilde dieren is SARS een zegen, dankzij een jacht-, handels- en eetverbod. De kok van een exotisch restaurant in Shenzhen in Zuid-China is volgens de WHO een van de oerdragers van het virus. Hij besmette de arts Liu Jianlun, die de ziekte overbracht naar Hongkong. De arts is dood, de kok is weer gewoon aan het werk.

Voor huisdieren is SARS een vloek. De laatste jaren was de notie opgekomen dat zelfs dieren rechten hebben. De SARS-paniek heeft daaraan in één klap een eind gemaakt. In Peking worden huisdieren van patiënten gedood. Op straat zijn vermeende SARS-honden gelyncht. Veel mensen brengen hun dier naar veiliger oorden.

Met de Chinese economie gaat het bergafwaarts, op een paar branches na. Er is enorme vraag naar maskers, thermometers, ontsmettingsmiddelen, kruidenmedicijnen. Erg in trek zijn ook SARS-verzekeringen: slechts 13,80 euro premie, en u ontvangt na besmetting evenveel per ziekenhuisdag, en 6900 euro na overlijden.

Koestering van de hygiëne is nooit een Chinese deugd geweest. Dankzij SARS wordt er plotseling gepoetst en geboend alsof het leven ervan afhangt, en misschien is dat ook wel zo. Hoesters en niezers zijn ineens gevaarlijke asocialen, en zelfs de spuwer, zinnebeeld van het traditionele China, moet op zijn tellen passen.

De kinderen van de 'soldaten in het wit' - Chinese propagandataal voor artsen en verpleegsters die de 'oorlog' tegen SARS voeren - krijgen van de topuniversiteiten voorrang bij de inschrijving. Hun ouders worden in de watten gelegd met loonsverhogingen, vrijstelling van loonbelasting, bonussen, prijzen en eervolle vermeldingen.

Meer over