SARSALIA

Om de SARS-geesten te verjagen steken boeren in de noord-Chinese provincie Shanxi vuurwerk af en raadplegen ze tovenaars. In Peking is linzensoep het nieuwste medicijn, volgens sms-berichten voorgeschreven door een pratende, pasgeboren baby....

Over SARS zijn in China al vier boeken verschenen; iets nieuws staat er niet in maar het zijn verkoopsuccessen. Donderdag werd een SARS-song met top-tien-pretenties gelanceerd, Engelen in Witte Jassen. Twee films zijn in de maak, die de Pekinezen niet in de bioscoop kunnen zien zolang die vanwege SARS gesloten zijn.

Anti-SARS-mondkapjes zijn vaak slechts poreuze lapjes. Trendy kapjes met leuke afbeeldingen zijn er alleen voor de show. China's grootste ondergoedfabrikant is op de productie van kapjes overgeschakeld. In een dorp in Taiwan zijn de maskertjes op. In plaats daarvan worden bh-cups verkocht met elastiekjes eraan.

Handen geven kan het virus overdragen. In China begint de ouderwetse buiging, door Mao afgeschaft omdat het een feodale gewoonte zou zijn, weer in zwang te komen. Kussen als begroeting, in China toch al zeer ongebruikelijk, is helemaal uit den boze. Herstelde patiënten wordt het zoenen een maand lang ontraden.

De dieren in de dierentuin van Peking krijgen bijvoeding met vitamine-C en traditionele medicijnen om hun weerstand te verhogen. De dierentuin van de Amerikaanse stad San Diego zal panda Hua Mei, die in juni zou worden overgevlogen naar een Chinees reservaat, voorlopig thuishouden.

Nog nooit hebben de Chinezen zo vaak hun temperatuur opgenomen als nu. Werknemers van de bedrijven in de door SARS getroffen plaatsen mogen alleen naar binnen als ze geen koorts hebben. Gokkers in de belangrijkste casino's van Macau moeten vóór het gokken eerst hun temperatuur laten opmeten.

Meer over