Sarsalia

De wereldwijde SARS-paniek staat niet in verhouding tot het relatief kleine aantal mensen, ruim achtduizend, dat besmet is geraakt. Een aardige indicatie is ook het resultaat van de controle in april en mei van de 12,4 miljoen inkomende en uitgaande reizigers in China....

Dankzij draconische maatregelen is Tibet SARS-vrij gebleven. Chinezen die in Tibet een veilig heenkomen voor SARS dachten te zoeken, zijn teruggestuurd. Het gebied is tot augustus ontoegankelijk. Vluchten zijn geannuleerd, op de wegen zijn controleposten. Door een verbod op toerisme gaat het topseizoen verloren.

Ook de Chinese bajesklanten, doorgaans niet de troetelkinderen van het regime, zijn gespaard gebleven. De gevangenissen worden regelmatig gedesinfecteerd, de gevangenen hebben les in persoonlijke hygiëne gekregen, en bezoeken en weekendverloven zijn voorlopig ingetrokken. Ter compensatie mogen de gevangenen vaker telefoneren.

De handel in nep, vroeger in China een bloeiende bedrijfstak, heeft zware klappen opgelopen. Vóór SARS kwamen Hongkongers in drommen naar de naburige stad Shenzhen om voor een schijntje nep-merkgoederen te kopen. SARS heeft de prijzen nog verder laten zakken. Een net echte Mont Blanc-pen kost in Shenzhen tegenwoordig één euro.

Dit jaar verwacht Peking nog niet de helft van de 3,1 miljoen toeristen van vorig jaar. Om post-SARS-bezoek te lokken gaat de stad dertig nieuwe attracties inrichten, buitenlandse journalisten uitnodigen en reisbureaus die groepsreizen naar Peking organiseren, verrassen met niet nader omschreven 'leuke beloningen'.

In de strijd tegen SARS is de Chinese hond de zondebok van neuroten. Veel mensen laten hun hond achter op straat. Een man gooide zijn hond van de zesde verdieping en begroef hem levend toen hij niet dood bleek. Een antihondenbrigade in Nanking knuppelde de acht zwerfdieren dood die een bejaarde man thuis verzorgde.

Meer over