SARSALIA

SARS heeft het seksleven van de Pekinezen geen kwaad gedaan. Dankzij het gedwongen thuiszitten en de door SARS gestimuleerde angst voor onveilig vrijen is sinds maart de verkoop van condooms met bijna de helft toegenomen vergeleken met de eerste maanden van dit jaar....

- De strijd tegen SARS gaat ten koste van die tegen aids. In een Pekinees ziekenhuis moesten HIV-patiënten wijken voor SARS-zieken. In Henan werd een vrouw met aids afgetuigd toen ze een WHO-delegatie wilde vertellen dat een miljoen met HIV besmette ex-bloeddonors aan hun lot worden overgelaten.

Het Chinese bewind heeft de SARS-crisis uitgebuit om internetdissidenten en leden van verboden groepen op te pakken. In de noordelijke provincie Hebei zijn honderdtachtig volgelingen van de geloofsbeweging Falun Gong gearresteerd. Ze predikten dat SARS Gods straf was voor hun vervolgers en dat de ziekte op Falun-Gongers geen vat heeft.

- Koorts werd vroeger opgenomen in de anus of onder de oksel. Nu rukt de moderne thermometer op. Bij de ingang van veel gebouwen staat iemand met een oorthermometer of met een soort laserpistool dat op het voorhoofd wordt gericht. Nog futuristischer zijn de camera's die de temperatuur van voorbijgangers meten.

- Op een vlucht van Peking naar Ulaan Baatar (Mongolië) werd van de passagiers vier keer de temperatuur opgenomen: in de vertrekhal, voor de douanecontrole, in het vliegtuig door Chinese stewardessen en na aankomst, in het vliegtuig, door Mongolisch personeel in anti-infectie-pakken.

- In het buitenland is de paniek groter dan in de SARS-landen. Mensen uit deze landen zijn vaak niet welkom op evenementen of universiteiten. Na veel protesten heeft Ierland zijn besluit herzien om alle atleten uit SARS-landen te weren van de Speciale Olympische Spelen voor geestelijk gehandicapten deze maand in Dublin.

Meer over