Sarkozy vrijuit in zaak-Bettencourt

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt niet vervolgd wegens het misbruiken van de zwakheid van Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw ter wereld, voor de verkiezingscampagne van 2007.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Sarkozy werd ervan beschuldigd dat hij geld van haar zou hebben aangenomen terwijl zij niet meer bij volle verstand was. Gisteren kwamen de rechters in Bordeaux tot de conclusie dat deze aantijging niet te bewijzen is.

Hiermee is voor Sarkozy een belangrijk obstakel voor zijn politieke comeback uit de weg geruimd. Tien andere verdachten moeten wel voor de rechter verschijnen, onder wie Eric Woerth, ex-minister en -penningmeester van Sarkozy's partij UMP.

De nu bijna 91-jarige Bettencourt is de dochter en erfgename van de oprichter van het cosmeticaconcern L'Oréal. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat haar vermogen op 30 miljard dollar.

De affaire-Bettencourt begon in 2007 als een familiekwestie. Bettencourts dochter beschuldigde de fotograaf François-Marie Banier ervan dat hij haar moeder in totaal 1 miljard euro had afgetroggeld.

Later nam de zaak een politieke wending. Uit stiekem gemaakte opnamen ten huize van Bettencourt rees de verdenking dat Woerth en Bettencourts majordomus Patrice de Maistre samenspanden om een deel van haar fortuin naar de UMP te sluizen.

Later kwam ook Sarkozy zelf in beeld. Volgens een voormalige boekhoudster zou hij regelmatig geld van Bettencourt hebben ontvangen. Sarkozy heeft dit altijd ontkend. Hij zou Bettencourt slechts twee keer getroffen hebben tijdens een societydiner.

Sarkozy is nog betrokken bij drie andere zaken. Rechters onderzoeken het verhaal dat de voormalige Libische dictator Kadhafi 50 miljoen euro zou hebben gestoken in de presidentiële campagne van 2007. Tevens loopt een onderzoek naar de illegale financiering van de campagne van Edouard Balladur in 1995, waarvoor de opbrengst van wapenverkopen aan Pakistan zou zijn gebruikt.

Ten slotte wordt Sarkozy genoemd in de affaire-Tapie. Deze dossiers worden echter als minder explosief beschouwd dan de affaire-Bettencourt.

undefined

Meer over