‘Sarkozy vergroot voorsprong op Royal’

Nicolas Sarkozy stevent op een royale verkiezingsoverwinning af. De laatste vier peilingen geven aan dat de rechtse kandidaat voor het Franse presidentschap zijn voorsprong op de socialiste Ségolène Royal verder heeft vergroot....

Sarkozy haalt in twee peilingen 53 procent en in twee andere peilingen zelfs 54 en 54,5 procent. Met een voorsprong van minimaal 6 procent op zijn rivale lijkt hij onmogelijk nog in te halen. Royal riep vrijdag de Fransen op ‘de peilingen ongelijk te geven’. Zij stelde zichzelf voor als de kandidaat van ‘het licht’ tegenover ‘de duisternis’ van Sarkozy.

Ook waarschuwde Royal voor ‘het risico’ dat een uitverkiezing van Sarkozy voor Frankrijk zou betekenen. Volgens haar zullen er zich ‘gewelddadigheden in het land gaan voordoen’.

Die uithalen kregen onmiddellijk een repliek van Sarkozy, die op zijn laatste campagnedag een verzetsmonument in de Haute-Savoie bezocht. ‘Waarom moet een vrouw met zoveel kwaliteiten zulke gewelddadige gevoelens uiten?’, vroeg hij zich af. Hij betreurde het verder dat Royal haar campagne zo ‘onstuimig’ afsloot. ‘Frankrijk verdient beter’, meende hij.

De peilingen leidden in het rechtse kamp tot toenemende speculatie over de vraag, wie de premier wordt van Sarkozy. De grootste kanshebber is François Fillon, de oud-minister van Sociale Zaken en Onderwijs. Maar de gematigde Jean-Louis Borloo, de minister van sociale cohesie, zou ook nog kunnen. Dat zou als een gebaar van verzoening naar het politieke midden en links worden opgevat.

Twee weken geleden behaalde Royal 26 procent van de stemmen, ruim minder dan Sarkozy, die rechts met 31 procent rechts een historisch hoogtepunt bezorgde. In de daaropvolgende strijd ging het vooral om de bijna zeven miljoen kiezers, ruim 18 procent, in het politieke midden, die op de nummer drie, François Bayrou, stemden. Volgens de peilingen gaat bijna de helft van die kiezers op Royal stemmen. Om een kans te maken zou zij drie van de vier Bayrou-kiezers moeten lokken.

Meer over