Sarkozy moet voor rechter verschijnen wegens gesjoemel met verkiezingsgeld

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy moet definitief voor de rechter verschijnen wegens gesjoemel met de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012. Daardoor kon Sarkozy veel meer uitgeven dan wettelijk was toegestaan. Naast Sarkozy moeten nog dertien mensen die bij het zogenoemde Bygmalion-schandaal betrokken waren terechtstaan.

Redactie
Nicolas Sarkozy tijdens een speech voor zijn nieuwe politieke formatie 'De Republikeinen', november, 2016. Beeld afp
Nicolas Sarkozy tijdens een speech voor zijn nieuwe politieke formatie 'De Republikeinen', november, 2016.Beeld afp

Bygmalion was de naam van een evenementenbureau dat door Sarkozy's partij, de UMP, werd gebruikt om de campagnekas te spekken. Het bedrijf kreeg miljoenen euro's van de UMP voor bijeenkomsten en cursussen die het voor de partij organiseerde. Sommige evenementen vonden echter nooit plaats, terwijl de rekening die het UMP voor andere evenementen kreeg in geen verhouding stond tot de werkelijke kosten. Zo organiseerde Bygmalion, dat onder leiding stond van vrienden van toenmalig partijleider Jean-François Copé, onder meer een symposium over Afrika dat 17 duizend euro kostte. Maar de UMP betaalde er bijna 700 duizend euro voor.

Op die manier zou het evenementenbureau ruim 11 miljoen euro hebben binnengeharkt. Een groot deel van het geld werd vervolgens doorgesluisd naar de campagnekas van Sarkozy, waardoor deze meer geld tot zijn beschikking had dan het officiële plafond van 22,5 miljoen euro. Partijleider Copé moest twee jaar geleden al aftreden wegens de affaire, nadat een medewerker van hem had toegegeven dat de UMP had gesjoemeld met de facturen voor Bygmalion. Volgens Jerôme Lavrilleux, die destijds ook in de leiding van Sarkozy's campagne zat, wist Sarkozy zelf niet van de constructie met de valse facturen. Maar volgens de Franse justitie moet de ex-president wel hebben gemerkt daar er veel meer geld in de campagne omging dan was toegestaan.

Nieuwe tegenslag

Het is een nieuwe tegenslag voor Sarkozy, die eind vorig jaar bij zijn nieuwe politieke formatie 'De Republikeinen' de voorverkiezingen verloor van François Fillon. Die is nu zelf in de problemen geraakt nadat was uitgelekt dat zijn vrouw in de loop der jaren honderdduizenden euro's aan overheidsgeld heeft opgestreken als zijn assistente, een baantje waarvoor zij vermoedelijk haast nooit iets heeft gedaan.

Sarkozy wordt al jaren achtervolgd door allerlei schandalen. Zo loopt er nog steeds een onderzoek naar de beschuldiging dat hij in 2006 50 miljoen euro heeft aangenomen van de toenmalige Libische leider Moammar Kadhafi voor zijn verkiezingscampagne in 2007, die hij won. Het geld zou door een Frans-Libanese zakenman bij Sarkozy en diens toenmalige rechterhand Claude Guéant zijn afgeleverd.

De voormalige president werd vorig jaar ook door de politie verhoord over een andere zaak. Uit afgeluisterde telefoongesprekken had de Franse justitie de indruk gekregen dat Sarkozy had geprobeerd een rechter een mooie baan te bezorgen in ruil voor informatie over de zaak-Bettencourt. In die zaak werd Sarkozy ervan verdacht dat hij had geprobeerd Frankrijks rijkste vrouw geld af te troggelen voor zijn campagne, hoewel zij geestelijk aan het aftakelen was. Uiteindelijk werd die zaak geseponeerd.

Meer over