Sarkozy krijgt meerderheid parlement

De Franse president Sarkozy krijgt met zijn partij UMP een ruime meerderheid in het parlement. De UMP behaalde zondag samen met een kleine centrumrechtse bondgenoot maar liefst 46 procent van de stemmen bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen....

De Parti Socialiste (PS) wist met 24,7 procent de schade nog enigszins te beperken, maar de score van links als geheel was historisch laag. In het politieke midden werd de nieuwe partij van ex-presidentskandidaat François Bayrou weggevaagd (een tot vier zetels).

Veel kiezers, linkse jongeren voorop, bleven thuis, na de overwinning van Sarkozy van vorige maand. De opkomst bleef steken op iets meer dan 60 procent, een dieptepunt. Tekenend voor de lauwe sfeer was dat het zondagavond bij de hoofdkantoren van de grote partijen muisstil bleef. Geen van de partijen geloofde in een andere afloop dan een klinkende overwinning voor de UMP. De kiezers moeten niettemin volgende week zondag nogmaals naar de stembus om die uitkomst te bevestigen.

De socialiste Ségolène Royal riep daarom zondagavond linkse kiezers op alsnog te stemmen. ‘Ik begrijp dat dat nu uit fatalisme en teleurstelling niet is gebeurd, maar om een waardige oppositie te hebben en om machtsmisbruik te voorkomen is het nodig’, aldus Royal, die de leiding over de PS van haar levenspartner François Hollande wil overnemen.

Het rechtse kamp legde de uitslag uit als een bevestiging van de koers van Sarkozy. ‘We hebben een regering die op geen enkele voorgaande lijkt, er is sprake van een politieke revolutie’, stelde premier François Fillon, onder verwijzing naar het opnemen van linkse politici en een groot aantal vrouwen in zijn regeringsploeg.

Dat de grote overwinning van de UMP zich in een overweldigende meerderheid vertaalt, is een gevolg van het districtenstelsel. Daarin krijgt de winnaar een kamerzetel, terwijl de verliezers met lege handen blijven staan. Dat systeem werkt sterk in het voordeel van de twee grote partijen. Bayrou krijgt met 7,6 procent straks maar een of enkele zetels. De communistische PCF houdt er met 4,3 procent toch nog zes tot twaalf over, omdat de partij in sommige gebieden nog altijd sterk vertegenwoordigd is.

Het extreemrechtse Front National (FN) behaalde nog geen 5 procent. Dat levert de partij vermoedelijk geen zetel op, of hooguit één. Marine Le Pen, de dochter van leider Jean-Marie, koesterde zondagavond die hoop. ‘Het Front National is niet dood, we zijn al zo vaak begraven’, reageerde zij laconiek op de uitslag. Maar politici van UMP en PS noemden de nederlaag van het FN ‘het beste nieuws’ van de eerste ronde.

Meer over