Nieuws

Sardinië en Roemenië weer open, aantal Griekse eilanden juist weer ‘oranje’

Vakanties naar Roemenië en Sardinië worden niet meer afgeraden, terwijl op de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland de situatie juist zodanig is verslechterd dat daar nu toch weer het advies ‘Alleen noodzakelijke reizen’ geldt. Eerder gold voor deze eilanden een geel reisadvies, vakantiereizen waren mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze wijzigingen donderdag bekend gemaakt.

Voorlopig blijven de strandbedden nog even leeg op Kreta: het reisadvies voor het eiland is momenteel 'oranje'. Beeld AFP
Voorlopig blijven de strandbedden nog even leeg op Kreta: het reisadvies voor het eiland is momenteel 'oranje'.Beeld AFP

Vanaf donderdag kleurt het advies vakantiereizen naar Roemenië geel, hoewel er nog wel inreisbeperkingen gelden. Reizigers uit Nederland van 3 jaar of ouder moeten een negatieve PCR-test laten zien, of kunnen bewijzen dat zij volledig gevaccineerd zijn. De tweede prik moet minstens 10 dagen voor aankomst in Roemenië zijn gezet. Maar bij terugkomst uit het land hoeft de Nederlandse toerist niet meer in quarantaine.

Vanaf 28 mei is ook een deel van Italië een optie voor vakantiereizen. Voor het eiland Sardinië geldt vanaf 28 mei geen negatief reisadvies meer. Reizigers naar Sardinië moeten wel een recente negatieve coronatest kunnen overleggen. Voor de rest van Italië blijft het advies voorlopig oranje.

Voor een andere populaire vakantiebestemming wordt het advies juist strenger. Het ministerie van Buitenlandse Zaken past de kleurcode van de Zuid-Egeïsche eilanden (Griekenland) vanaf 30 mei aan naar oranje. Dit betekent dat Nederlanders die vanaf die datum terugkeren naar Nederland eerst een negatieve coronatest moeten tonen en bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten.

Op de Zuid-Egeïsche eilanden (waar onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos onder vallen) is het gemelde aantal coronabesmettingen de laatste dagen toegenomen. De eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee en de eilanden in de Ionische Zee blijven wel op geel staan. Het advies voor Kreta en het vasteland van Griekenland blijft oranje.

Tot 15 mei raadde de Nederlandse overheid alle vakanties naar het buitenland af, op die datum veranderde het reisadvies voor een klein aantal landen van ‘oranje’ (Alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (Vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Voor alle buurlanden geldt nog steeds een oranje advies. Dit komt vaak niet door de besmettingsgraad in het buitenland, maar juist doordat veel landen Nederland nog als risicogebied aanmerken.