Sarakreek wil niet gered worden door Homburg

Richard Homburg, die enkele jaren geleden het Amsterdamse vastgoedfonds Uni-Invest redde, heeft gisteren op de valreep Sarakreek de helpende hand toegestoken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Sarakreek, dat vorig jaar een verlies voor de kiezen kreeg van bijna 73 miljoen dollar, heeft dringend behoefte aan contanten. TREF, opgericht door vastgoedspecialisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley, wil Sarakreek een achtergestelde lening van 22 miljoen dollar verschaffen in ruil voor een belang van 49 procent. De Amerikanen, die inmiddels een voorschot van 10 miljoen dollar hebben verschaft, betalen 4 dollar per aandeel. Op 30 september beslissen de aandeelhouders over dat plan.

Volkomen onverwacht meldde de Homburg/Dover Group, een particuliere onderneming van Homburg, geïnteresseerd te zijn in een overname van of fusie met Sarakreek. Homburg denkt een overeenkomst te kunnen sluiten die beter is voor de aandeelhouders van Sarakreek dan die met TREF. 'Want zegt u nu zelf, die overeenkomst met Tiger is toch een wurgcontract', zegt directeur L. Marcus van de Homburg/

Dover Group. Details over Homburgs plannen wil hij echter niet geven. 'Het is netjes dat we eerst met de directie en de commissarissen praten.'

Financieel manager A. Hofstraat van Sarakreek toont zich verrast over het plan van Homburg/Dover. 'We hebben maandag een telefoontje gekregen. Vandaag kwam er een brief en verscheen er een persbericht. Ik moet zeggen, dat het erg onverwacht is. We zijn al geruime tijd bezig met TREF en de nieuwe belangstelling vormt een probleem dat niet zo eenvoudig kan worden opgelost.'

'We hebben ons al maanden geleden bij Sarakreek gemeld', reageert Marcus. 'Meneer Homburg heeft gebeld, maar daar hebben we nooit een reactie op gekregen.' Wie Homburg bij Sarakreek gesproken heeft en of er ook een schriftelijk aanbod is gedaan, zegt hij echter niet te weten. Hofstraat zegt daarvan niet op de hoogte te zijn, 'terwijl dat soort informatie doorgaans bij mij terecht komt'.

Sarakreek heeft, zo blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag, een portefeuille die eind 1994 werd getaxeerd op 141 miljoen dollar, aanzienlijk minder dan de 200 miljoen dollar eind 1993. Volgens Marcus is de Homburg/Dover Group 'groter dan Sarakreek'. Hoe groot precies wil hij niet zeggen, omdat het om een private onderneming gaat. De Amerikaanse en Canadese houdstermaatschappijen hebben meerdere aandeelhouders, maar volgens Marcus heeft Homburg de meerderheid.

Homburg wil zijn Amerikaanse en Canadese vastgoed het liefst onderbrengen in een beursgenoteerde vennootschap, zo wil Marcus wel kwijt. Met een fusie of overname van Sarakreek wordt dat eenvoudig bereikt. Volgens Marcus wordt Sarakreek met vier dollar per aandeel ondergewaardeerd. Homburg/Dover meent dat de beursnotering en de 75 miljoen dollar aan fiscaal compensabele verliezen de continuïteit van Sarakreek kunnen waarborgen. 'Schaalvergroting' heeft volgens de groep een 'potentiële meerwaarde op lange termijn voor de aandeelhouders'.

Marcus heeft ook kritiek op het feit dat Sarakreek het pand 250 Broadway in New York buiten de openbare deal met TREF wil houden. Volgens het jaarverslag hebben de Amerikanen geëist dat Sarakreek het kolossale pand, waar enkele Amerikaanse overheidsinstellingen zijn gevestigd, verkoopt aan de hypotheekbank of 'enige andere handeling met betrekking tot 250 Broadway en de hypotheeknemer, zoals TREF die zou verlangen', verricht. Marcus suggereert dat het pand, de beste belegging van Sarakreek, ondershands in bezit van TREF komt. Hofstraat ontkent dat.

In de vastgoedwereld is Homburg omstreden. Volgens een onderzoeksrapport van Moret Ernst & Young, dat vorig jaar in opdracht van het Amsterdamse Gerechtshof werd gemaakt, is hij helemaal niet de witte ridder waar hij zich graag voor uitgeeft. Homburg zou in 1991 bij het wankelende Uni-Invest door Paribas naar voren zijn geschoven. De bank wilde er zeker van zijn dat zijn uitstaande kredieten terugbetaald zouden worden.

Moret uitte ook grote twijfels aan de rol die Homburg bij Uni-Invest speelt. Van de frauderende bestuurders van Uni-Invest nam hij persoonlijk voor één gulden AMS 1, hun exploitatiemaatschappij voor hotels, over. Dat zou gebeurd zijn op uitdrukkelijk verzoek van Paribas. Hoewel Homburg regelmatig heeft verklaard van AMS 1 af te willen, heeft hij daarvoor toestemming van de bank nodig. Dat heeft hij steevast verzwegen. Het rapport van Moret wekt de suggestie dat Homburg geld verdient aan de hotelexploitatie, terwijl de voor Uni-Invest bestemde huurinkomsten laag blijven.

Meer over