Saoedische geestelijke moet afzien van nieuwe fatwa's

Riaad Een conservatieve islamitische geestelijke in Saoedi-Arabië is opgedragen geen fatwa’s meer uit te vaardigen. Dit gebeurde na zijn oproep tot een boycot van een supermarktketen die vrouwen in dienst heeft als caissières....

Het is de eerste openbare terechtwijzing van een prominente geestelijke sinds de Saoedische koning besloot alleen de allerhoogste geestelijken nog toe te staan fatwa’s af te kondigen. Een fatwa is een religieus gebod dat moslims vertelt hoe ze zich in het dagelijks leven moeten gedragen.

Sjeik Youssef al-Ahmed had mensen opgeroepen niets meer te kopen in de Panda Supermarkt, omdat vrouwen daar is toegestaan samen te werken met mannelijke collega’s. Na de fatwa besloot de directie elf vrouwelijke caissières een andere functie te geven.

Grootmoefti Abdul-Aziz Al Sheik heeft de geestelijke donderdag opgedragen van nieuwe fatwa’s af te zien.

Religieuze leiders hebben veel invloed op het beleid in het streng islamitische land, waar vrouwen geen auto mogen rijden en op de meisjesscholen geen gym wordt gegeven.

Koning Abdullah wil de invloed van geestelijken beperken. Eerder deze maand verklaarde hij dat alleen de door de regering gesteunde Raad van Hoge Islamitische Geestelijken in de toekomst nog fatwa’s mag afgeven.

Meer over