nieuwsSpanningen Golfregio

Saoedi-Arabië vraagt VN om onderzoek naar luchtaanval twee olie-installaties

Saoedi-Arabië gaat de Verenigde Naties (VN) en internationale experts vragen om onderzoek te doen naar de aanval op twee olie-installaties. Dat maakte de Saoedische regering maandagavond bekend in een verklaring.

Rook na een aanval op twee olie-installaties in Saoedie-Arabië.  Beeld REUTERS
Rook na een aanval op twee olie-installaties in Saoedie-Arabië.Beeld REUTERS

Zaterdag pleegden nog onbekende daders een dubbele luchtaanval op Abqaiq, de grootste olieraffinaderij ter wereld, en een nabijgelegen olieveld. De olieproductie van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco is daardoor gehalveerd.

In de woestijn bij de getroffen olie-installatie Abqaiq zijn volgens onbevestigde foto’s op sociale media brokstukken gevonden van een kruisraket. De Saoedische autoriteiten stelden maandag dat het waarschijnlijk gaat om ‘Iraanse wapens’ en dat het niet duidelijk is waarvandaan ze zijn afgeschoten.

Met het betrekken van VN-onderzoekers en internationale experts bij het onderzoek, koopt Riyad tijd in een explosieve periode voor de Golfregio. De Amerikaanse president Trump verkondigde maandag dat Iran achter de aanslag zit en waarschuwde al eerder dat Amerika ‘locked and loaded’ is: gereed voor een tegenaanval. Eerder deze zomer kwam het tussen de VS en Iran bijna tot een militaire confrontatie in de zeestraat van Hormuz.

Rebellen

De luchtaanval op de twee olie-installaties is opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, met wie Saoedi-Arabië al bijna vijf jaar is verwikkeld in een oorlog. De Houthi’s beschikken volgens de VN over geavanceerde drones die technisch gezien in staat zijn om tot diep in Saoedi-Arabië door te dringen. Ook toonden ze onlangs een kruisraket, een Quds 1, van het type waarvan brokstukken te zien zijn op de foto’s die zouden zijn gemaakt in de woestijn bij Abqaiq. De Houthi-rebellen worden waarschijnlijk militair gesteund door Iran.

Hoewel de Houthi’s maandag dreigden met nieuwe spectaculaire aanvallen in Saoedi-Arabië, geloven de VS niet dat zij betrokken zijn bij de aanval. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei zaterdagavond dat Iran verantwoordelijk is. Martin Griffiths, de VN-vertegenwoordiger voor Jemen, stelde maandag dat de toedracht ‘niet helemaal duidelijk’ is, maar het baart hem zorgen dat de aanslag is opgeëist door de Houthi’s.

Lees verder over de aanval op de olie-installaties

Waren het drones of raketten? En wie zat erachter? Na de mysterieuze luchtaanval op het hart van de olie-industrie, is het vingerwijzen begonnen.

Wie heeft eigenlijk belang bij een escalatie van het conflict in de Golfregio? De posities van de hoofdrolspelers op een rij.

Wat betekent de aanval op de Saoedische olie-installaties voor de olieprijs op langere termijn, en voor de economie? Een analyse in vier vragen.

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben al eerder laten zien met zelfgebouwde drones hard te kunnen toeslaan. Ze hebben 2019 zelfs uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Drones’.

Saudi Aramco heeft nog meer belangen om de problemen na de aanvallen snel op te lossen. De beursgang van het bedrijf, waarschijnlijk de grootste beursgang ooit, zit er aan te komen.

Meer over