'Sancties tegen landen die ivoor verhandelen'

De Democratische republiek Congo, Thailand en Nigeria moeten worden gestraft voor het overtreden van internationale regels over handel in ivoor. Dat vinden het Wereld Natuur Fonds (WNF) en handelstoezichthouder Traffic. Ze roepen op tot economische sancties voor de landen.

Olifanten worden door stropers vermoord om hun ivoren slagtanden Beeld Thinkstock
Olifanten worden door stropers vermoord om hun ivoren slagtandenBeeld Thinkstock

Volgens het WNF en Traffic hebben de drie landen hun zaken niet op orde. Als voorbeeld noemt het WNF Thailand, waar de handel in ivoor van Thaise olifanten niet verboden is. Daardoor zou het goed mogelijk zijn dat ivoor van Afrikaanse olifanten zich in de markt mengt.

Elk jaar worden er ongeveer 30.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun slagtanden. Internationale handel in ivoor is echter verboden. Het WNF en Traffic beroepen zich op het CITES-verdrag, waarin de regelgeving is vastgelegd. Landen die zich niet aan het verdrag houden, kan handel in bijvoorbeeld planten worden ontzegd. Dat zou de landen economisch raken, omdat het grote exporteurs zijn van bloemen en planten. Ook de handel in huiden van krokodillen en slangen, die kunnen worden gebruikt voor modeartikelen, kan worden ontzegd.

In maart vindt de CITES-conferentie plaats in Thailand. Het WNF zal een petitie overhandigen aan de Thaise premier waarin wordt gevraagd om een verbod op de ivoorhandel in het land. Ruim 400.000 mensen hebben de petitie getekend.

Meer over