Sanctieoorlog tussen VS en Rusland uitgebroken

 Amerika en Rusland zijn begonnen elkaar met sancties te bestoken in de ernstigste crisis tussen Oost en West sinds het einde van de Koude Oorlog. Kort nadat president Obama donderdag nieuwe strafmaatregelen bekendgemaakt had, reageerde Moskou met sancties tegen Amerikaanse politici. Onder hen de Republikeinse senator John McCain.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - De sanctieoorlog maakt duidelijk dat een deëscalatie van de spanningen steeds meer uit het beeld raakt. Obama begon maandag met het straffen van elf Russen en pro-Russische Oekraïners vanwege het volgens hem illegale referendum over de afscheiding van de Krim van Oekraïne. Omdat Moskou zich hier niets van aantrok en dinsdag begon met de annexatie van het schiereiland, voegt Obama nu twintig Russen uit de kring rond president Poetin aan deze lijst toe. Voor het eerst worden er ook represailles genomen tegen een bank.

Als de Russen niet inbinden, dreigt Obama ook stappen te ondernemen tegen Ruslands industriële sector, met name de energie-export. Hij zei daarvoor de eerste voorbereidingen te hebben getroffen. Door de Russen een steeds hogere prijs te laten betalen voor hun optreden, hoopt de Amerikaanse president hen tot inkeer te brengen.

Obama zei met name bezorgd te zijn over de mogelijkheid dat Rusland ook actie onderneemt in het oosten en zuiden van Oekraïne. 'Rusland moet weten dat verdere escalatie er alleen maar toe leidt dat het zich nog meer isoleert van de rest van de internationale gemeenschap', waarschuwde hij.

Maar Poetin lijkt niet onder de indruk. Negen Amerikanen werd verboden Rusland binnen te komen. Behalve McCain zijn dat John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Harry Reid, voorzitter van de Senaat, en drie hoge Witte Huisfunctionarissen.

De Russische personen en instellingen op de Amerikaanse sanctielijst zien hun eventuele banktegoeden in de Verenigde Staten bevroren, mogen geen zaken meer doen met Amerikanen en kunnen geen transacties meer verrichten in dollars. De getroffen bank is Bank Rossiya. Tot de gestrafte individuen behoren Sergej Ivanov, Poetins kabinetschef, en de zakenlieden Arkadi en Boris Rotenberg. Deze broers zijn persoonlijke vrienden van Poetin en hebben volgens de Amerikanen veel verdiend aan contracten voor de Olympische Spelen in Sotsji.

De Amerikanen hopen dat de economische sancties uiteindelijk genoeg zullen bijten om Poetin een halt toe te roepen. David Cohen, een staatssecretaris van Financiën, zei dat de eerste effecten er al zijn. De roebel zakt, de beurs heeft 20 procent ingeleverd dit jaar en de rente stijgt, zei hij.

Naar verwachting zal de Europese Unie deze dagen ook met nieuwe sancties komen.

Pagina 22-23: Ook EU buigt zich over sancties.

undefined

Meer over