nieuwsWapengeweld VS

San Francisco neemt ongewone stap en noemt NRA ‘terreurorganisatie’

De boosheid en frustratie in de VS over het uitblijven van wapenbeperkende maatregelen nemen zo toe, dat San Francisco een zeer ongewone stap heeft genomen. Als eerste Amerikaanse bestuursorgaan heeft de gemeenteraad de wapenlobbyorganisatie NRA aangemerkt als een ‘binnenlandse terreurorganisatie’.

Agenten in Kentucky kijken naar wapens tijdens de jaarvergadering van de NRA in Louisville.  Beeld AFP
Agenten in Kentucky kijken naar wapens tijdens de jaarvergadering van de NRA in Louisville.Beeld AFP

De raadsleden willen dat andere steden en staten snel hun voorbeeld volgen en ook de National Rifle Association (NRA) gaan boycotten. De maatregel is vrij opmerkelijk gezien de grote macht van de wapenclub en de steun in de VS voor het Tweede Amendement, waarin het grondwettelijke recht op wapenbezit is vastgelegd.

Volgens de gemeenteraad is het aanmerken van de NRA als een ‘binnenlandse terreurorganisatie’ gerechtvaardigd omdat de organisatie ‘het redden van levens belemmert’. Het besluit komt een dag nadat Walmart, Amerika’s grootste winkelketen, besloot de verkoop van sommige munitie te beëindigen.

‘De NRA verspreidt propaganda, bedoeld om het publiek te misleiden over de gevaren van wapengeweld’, aldus gemeenteraadslid Catherine Stefani, die de resolutie opstelde waarin de organisatie wordt bekritiseerd. Stefani is een voormalig aanklager en een activist van actiegroep Moms Demand Action die pleit voor strengere wapenwetten. Stefani: ‘De NRA plaatst moedwillig wapens in de handen van diegenen die ons schade willen berokkenen en terroriseren.’

President Trump tijdens een toespraak voor leden van de NRA in april. Veel van zijn kiezers zijn NRA-leden. De organisatie steunde ook zijn verkiezingscampagne in 2016. Beeld REUTERS
President Trump tijdens een toespraak voor leden van de NRA in april. Veel van zijn kiezers zijn NRA-leden. De organisatie steunde ook zijn verkiezingscampagne in 2016.Beeld REUTERS

Bloedbaden

Door de NRA, waarbij vijf miljoen wapenbezitters zijn aangesloten, in feite op één lijn te stellen met terreurorganisaties als Al Qaida en IS, geeft San Francisco aan dat de maat vol is. Steden, slachtofferorganisaties en de Democraten dringen al weken tevergeefs aan op actie van de regering-Trump en de Republikeinen in het Congres om nieuwe bloedbaden, zoals die van vorige maand in El Paso, te voorkomen.

Trump voerde onlangs een telefoongesprek met NRA-president Wayne LaPierre, onder meer over strengere controles van mensen die een wapen willen kopen. Trump is voorstander van die controles, maar sinds het telefoongesprek houdt hij zich op de vlakte. De NRA, een belangrijke steunpilaar van Trump in 2016 en de Republikeinse Partij, verzet zich met hand en tand tegen strengere maatregelen.

Volgens de organisatie zal het uitgebreider controleren van wapenkopers nieuwe schietpartijen niet voorkomen. Veelzeggend is dat LaPierre na het gesprek met Trump de president veel lof toe zwaaide. ‘Donald Trump is een sterke president die ons recht steunt om wapens te bezitten en te dragen', aldus de NRA-voorman.

San Francisco is, net als het grootste deel van Californië, een Democratisch bolwerk. Maar in de afgelopen decennia zijn progressieve politici nooit zo ver gegaan als Stefani en haar tien collega’s. De resolutie, die stelt dat dagelijks honderd Amerikanen worden gedood als gevolg van wapengeweld, werd mede opgesteld naar aanleiding van een schietpartij in juli in Californië.


‘Een stunt’

Een schutter opende toen het vuur op een festival in het plaatsje Gilroy, daarbij kwamen drie personen om het leven. In de dagen daarna vonden de schietpartijen plaats in Dayton (10 doden) en El Paso waar 22 doden vielen. De NRA hoopt dat de ophef en woede in het land wel weer overwaait, net als het geval was de afgelopen jaren na eerdere schietpartijen.

De wapenclub haalde wel hard uit naar de San Francisco-bestuurders vanwege hun ‘stunt’. ‘Zij roepen vijf miljoen Amerikanen die zich aan de wet houden, uit tot binnenlandse terroristen’, aldus de organisatie op Twitter. ‘San Francisco moet zich schamen.’ Ook werd een video verspreid waarin voorman LaPierre de leden toespreekt. ‘Wij zijn leraren, artsen, agenten en zoveel anderen die vechten voor Amerika’s vrijheid', aldus de NRA.

Zo’n zestig procent van de Amerikanen is voorstander van strengere wapenwetgeving, zo bleek vorige maand uit een peiling. Maar van de Republikeinen steunt slechts een minderheid, 39 procent, nieuwe maatregelen. Het is de reden waarom de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, sinds El Paso alle oproepen hardnekkig naast zich neerlegt om met voorstellen te komen.

McConnell zei dinsdag dat hij dit pas zal doen als blijkt dat Trump de voorstellen ook steunt. Een van de maatregelen die wordt voorgesteld is het weghalen van wapens bij personen, via de rechter, als een familielid of agent vindt dat zo iemand een gevaar vormt.

Meer over