Samsom wil juist bredere terugkeerregeling politici

PvdA-leider Diederik Samsom is er voor om de terugkeerregeling voor ambtenaren die politiek actief worden uit te breiden naar andere delen van de samenleving. Hij zei dat woensdag in een interview met BNR.

ANP/ Raoul du Pré
PvdA-leider Diederik Samsom Beeld anp
PvdA-leider Diederik SamsomBeeld anp

Ambtenaren hebben de mogelijkheid na hun politieke loopbaan terug te keren in hun oude functie. In de Tweede Kamer is een meerderheid te vinden die de regeling juist wil afschaffen. Maar Samsom pleit voor het omgekeerde. 'Politiek is een onzeker vak. Verkiezingen kunnen zomaar iemand weer langs de kant zetten, dus je zou eigenlijk moeten praten over een verbreding van het terugkeerrecht."

Volgens Samsom kan een bredere terugkeerregeling ervoor zorgen dat mensen uit het bedrijfsleven wat sneller voor de politiek kiezen.

Weisglas
Daarmee sluit Samsom zich aan bij een pleidooi van oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vanmorgen in de Volkskrant. Ook hij had na 24 jaar nog het recht om weer als diplomaat aan de slag te gaan. Daar zag hij uiteindelijk om persoonlijke redenen vanaf, maar hij pleit wel vóór de regeling. 'Veel mensen worden altijd boos als ik dit zeg, maar het Kamerlidmaatschap is werk met een bovengemiddeld hoog risico. Van de ene op de andere dag kun je opeens je baan kwijt zijn. Het is een zeer ongewis vak, waar veel mensen dan ook voor terugschrikken. Als je dankzij zo'n terugkeerregeling dan toch goede mensen kunt lokken, is daar toch niets op tegen?

Weisglas gaat nog een stap verder: 'Ik zou het goed vinden als ook andere sectoren - bedrijven en maatschappelijke organisaties - zo'n regeling in het leven roepen om ook daar mensen te werven. Nu dreigt in de Kamer altijd oververtegenwoordiging van de publieke sector.'

Peters en Bonis
Toch lijkt het erop dat de oud-Tweede Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Désirée Bonis (PvdA) de laatsten geweest die nog gebruik konden maken van de terugkeerregeling voor ambtenaren. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu snel van die regeling af.

Bonis en Peters deden dit jaar, na teleurstellende ervaringen in de politiek, beiden een beroep op hun wettelijk recht op terugkeer en werken beiden weer op het ministerie van Buitenlandse zaken. Dat lokt kritiek uit van hun oud-collega's op het Binnenhof, die zich afvragen waarom ambtenaren anders behandeld worden dan Kamerleden die vanuit andere sectoren de politiek in gaan.

Verzet
Het VVD-Kamerlid Roald van der Linde voert het verzet aan. Hij wil de regeling nog dit jaar uit de wet schrappen. 'Dat heeft niets met Peters en Bonis te maken, want dit zit ons al jaren dwars. Die regeling is gewoon niet meer van deze tijd. Als je met een nieuwe baan begint, zeg je je oude baan op. Zo simpel is het. En als ze je goed vinden, nemen ze je daarna heus wel weer terug. Maar niet automatisch.' Van der Linde krijgt steun van onder meer CDA, D66, SP en SGP.

De terugkeerregeling stamt uit de tijd dat het Kamerlidmaatschap nog een deeltijdbaan was. De regeling vloeit voort uit de wet Incomptabiliteiten Staten-Generaal, die het ambtenaren vanwege de scheiding der machten verbiedt om naast hun werk Kamerlid te zijn. Om te zorgen dat ze er naast hun Kamerlidmaatschap een baantje bij konden nemen, werden ambtenaren tijdelijk ontheven uit hun overheidsfunctie. Van der Linde: 'Dat was ooit nuttig. Nu allang niet meer, want nu is het gewoon een fulltime-baan.'

Vet er vanaf
Eerder deze zomer bleek overigens uit onderzoek van het ambtenarenmagazine re.Public dat de terugkeerregeling niet vaak wordt gebruikt. Tot dit jaar werd er zelfs tien jaar lang geen beroep op gedaan.

In 2010 haalde het kabinet-Balkenende IV het vet er al vanaf: sindsdien geldt het recht op terugkeer voor slechts één zittingsduur, behalve als een kabinet valt en er tussentijds verkiezingen worden uitgeschreven. In dat geval blijft de regeling ook voor de volgende termijn van kracht.

undefined

Meer over