Samsom danst verbaal naar zege

Hij omarmt het argument van de tegenstander, is het he-le-maal met hem eens en laat hem vervolgens beduusd als verliezer achter. De strijd met de leden van de PvdA is gestreden.

UTRECHT - Geheel onverwacht komt zondagmiddag de verpletterende zege van PvdA-leider Diederik Samsom niet, op de ledenraad over de strafbaarstelling van illegaliteit. De betreurde maatregel uit het regeerakkoord is al enkele weken zwaar omstreden. Evengoed gaan na vier debatten vrijwel alle stemkaarten omhoog in het Media Plaza in Utrecht om voor de wat afgezwakte én opgetuigde motie van verzetsleider Sander Terphuis te stemmen.

Afgezwakt omdat de strafbaarstelling van illegale vreemdelingen niet meer uit het regeerakkoord moet. Maar de Tweede Kamerfractie krijgt wel acht strikte opdrachten om het asielbeleid humaner te maken. Terphuis, een Haags partijlid dat in enkele weken tijd nationale bekendheid verwierf: 'Mensen, als deze motie wordt aangenomen, komt de VVD bij ons terug om te heronderhandelen omdat het strafbaar stellen van illegalen niets meer voorstelt!' Samsom denkt dat er wel meer dan acht opdrachten volgen 'want het denken staat niet stil'. 'Druk nog maar even door, mensen', vuurt hij zijn ledenraad aan.

Terphuis was de laatste twee weken bij alle openbaren optredens van Samsom en verwerkte al diens toezeggingen in de motie die nu voorligt. Samsom: 'Terphuis is de enige die mij puur op inhoud volgde. Alle toezeggingen staan in die motie. Dat is óók politiek!'

Al elf jaar debatteert de PvdA-fractievoorzitter in zalen met leden. In deze confrontaties komt de verbale knokker tot zijn recht. Volgens de beproefde Samsom-doctrine danst hij als de bokser Mohammed Ali om de tegenstander heen, omarmt zijn laatste argument, is dat he-le-maal met de spreker eens. En dan weerstaat hij met respect de aanvaller, die vaak beduusd op punten of erger verliest.

Neem de pittige aanval van de PvdA-fractievoorzitter uit Cuijck. 'Moet functionaliteit zwaarder wegen dan beginselen?' Samsom: 'Dat ben ik helemaal met u eens. Maar de beginselen worden recht gedaan. Niet bij iedere maatregel, maar over het geheel wel.' Een ander lid: 'Wat is het nut en de noodzaak van het strafbaar stellen van illegalen? Samsom: 'Ik zie ook het nut en de noodzaak niet in van 1 miljard bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking. Maar ja, de VVD ziet het kinderpardon ook totaal niet zitten.'

Twee weken heeft Samsom zich in het debat met de leden bekommerd om de strafbaarstelling van illegaliteit - via e-mails, twitter en de telefoon. Hij heeft er ook drie avonden met PvdA-afdelingen in Eindhoven, Groningen en Den Haag op zitten, met partijgenoten die moeite hadden met deze maatregel. Alle drie de avonden kreeg hij de criticasters grotendeels aan zijn zijde.

Spannende confrontaties zijn er zondag wel. Neem politievrouw Wil Groeneweg uit Amstelveen. Zij treedt binnenkort toe tot een ombudsteam van de PvdA. Maar zij draagt ook een andere pet. Haar moreel kompas staat onder druk als zij een illegaal op haar spreekuur krijgt. 'Wat moet ik doen?' Volgens Samsom hoeft ze niet te handelen naar de kennis die zij heeft, maar kan zij gewoon hulp bieden.

Het breedsprakigst is Katinka Simonse, beter bekend als de kunstenares Tinkebell. Het woord wordt haar na een paar minuten ontnomen. 'Schan-de', gilt ze. Het is de enige keer in vier debatten dat er een wanklank valt. Dan krijgt Maja Sint Niklaas de microfoon. Na haar woorden volgt een groot applaus. 'Ik ben 50 jaar lid van de PvdA, ik werk 23 jaar voor Vluchtelingenwerk. Diederik en partijvoorzitter Hans Spekman hebben een moeilijke klus. Hans doet hier in Utrecht ook veel voor vluchtelingen. Geef ze het vertrouwen, dat verdienen ze!'

undefined

Meer over