Sampras laat Becker hulpeloos dolen

'Een klasse act', pleegt Agassi hem te noemen. En inderdaad, Pete Sampras is behalve een formidabele tennisser op en top een heer....

Van onze verslaggever

Coen Vemer

LONDEN

Uitgerekend op de plaats waar Becker een decennium geleden op een leeftijd van zeventien jaar en zeven maanden zijn eerste Grand Slam-titel veroverde, scoorde Sampras een hattrick, of zoals de Amerikanen gisteren zeiden, een threePete. Daarmee was hij de eerste speler sinds Björn Borg die Wimbledon drie maal in successie op zijn naam schreef.

Sampras wordt wel eens in een adem genoemd met de stoïcijnse Zweed, in die zin dat hij even saai zou zijn als de man die van 1976 tot en met 1981 zelfs vijf maal achtereen triomfeerde op het toernooi der toernooien. Die vergelijking gaat niet langer op. Samprazzzz bestaat niet meer. Naarmate hij ouder wordt, en hij is pas 23 jaar, bewijst hij steeds vaker dat er naast zijn briljante spel ook nog plaats is voor een vleugje entertainment.

Een clown zal hij nooit worden, want daarvoor is in het huidige toptennis waarin het geringste concentratieverlies fataal kan zijn, geen plaats meer. Zelfs Agassi moet zijn grappen en grollen tegenwoordig achterwege te laten om een kampioen te kunnen zijn. Sampras liet zich in de finale desondanks zo nu en dan toch van zijn humoristische kant zien.

Toen de toeschouwers wat lauw reageerden nadat hij een prachtige backhand langs de lijn had geslagen die hem breekpunt verschafte, spoorde hij ze vrolijk aan tot wat luider bijval. De duizenden op de tribune lieten er evenwel geen onduidelijkheid over bestaan aan wiens kant ze zaten. Becker, de drievoudig kampioen en bezig aan zijn twaalfde Wimbledon, was veruit favoriet.

Dat hij als nummer twee na de huldiging door het publiek werd uitgenodigd om evenals Sampras een ereronde te lopen, was zeer speciaal. 'Het gaf me het gevoel een deel te zijn van Wimbledon en dat is altijd belangrijk voor me geweest', bekende Becker. 'Ik ben hier buitengewoon trots op. Van alle vier finales die ik op Wimbledon heb verloren, houd ik aan deze het beste gevoel over.'

Sampras kon zich er wel iets bij voorstellen dat de menigte de zijde van Becker koos. 'Boris is een groot kampioen, en hij was toch min of meer de underdog.' Becker 27 jaar, maar al veel langer wijs: 'Het is vaak zo dat bepaalde dingen op het moment zelf niet naar juiste waarde worden ingeschat.

'Waarschijnlijk zal Sampras over een paar jaar, als er nieuwe spelers zijn opgekomen, veel meer worden gewaardeerd. Hij heeft bijna geen zwakke punten en gedraagt zich perfect. Hij is een groot voorbeeld voor anderen, ik denk dat hij buitengewoon goed is voor de sport. Hij is bovendien een van de aardigste spelers die ik ken en een van mijn beste vrienden in het circuit.'

Becker overdreef niet toen hij stelde dat Sampras een van de beste tennissers is die hij ooit aan de andere kant van het net heeft gezien. 'McEnroe was een genie en hij had een geweldig gevoel voor de bal, maar hij speelde niet met zo veel kracht. Tegen hem had je altijd een kans om te retourneren en dan moest hij een geweldige volley slaan. Maar Sampras, en Agassi ook, produceren voortdurend winners. Het is nu een totaal andere sport dan het was.'

Een set kon Becker gisteren op deze stralende zomerdag aanklampen. Met wat geluk won hij zelfs de tiebreak, maar in de rest van het stuk figureerde hij hoofdzakelijk. 'Helaas behoort het centrecourt, waarvan ik zo lang de eigenaar ben geweest, nu hem toe.' Sampras bleek zijn beste tennis van het toernooi voor het laatst te hebben bewaard. Vanaf het moment dat hij in de tweede set een gat in de gepantserde service van Becker vond en met 2-1 aan de leiding kwam, speelde hij bijna perfect.

Hij bewoog zich razendsnel over de baan, retourneerde ijzersterk en creëerde het ene breekpunt na het andere. Hij benutte er vijf. Zelf gaf hij hooguit een kruimel weg. Zijn opslag was onbespeelbaar. In twintig servicebeurten van Sampras kon Becker maar 24 punten maken. Nota bene zeven daarvan waren dubbele fouten. Becker kreeg niet één breek-kans en kwam slechts twee keer tot deuce.

In de vierde set, na de twintigste van in totaal 23 aces die hij te slikken kreeg, deed Becker zich een moment voor als een blindeman die vertwijfeld met zijn staf de weg naar de uitgang zocht. Het gebaar stond gelijk aan het hijsen van de witte vlag. Voor de Duitser was de triomf eenvoudig een brug te ver. Zijn emotioneel slopende partijen tegen Pioline en Agassi hadden hun tol geëist. 'Ik was niet meer zo fris, verloor kracht en dekte het net minder goed.'

Dat Becker niettemin op Wimbledon zo voortreffelijk voor de dag kwam, was voor velen een verrassing. Sinds juli 1991 had hij in geen van de vier Grand Slam-toernooien meer de finale kunnen bereiken. Nadat hij een gezin had gesticht en andere interesses een grotere rol waren gaan spelen in zijn leven, leek het langzaam bergafwaarts te gaan met zijn carrière. In de afgelopen twee weken toonde hij evenwel aan het tennishart nog op de juiste plaats te hebben.

Het is een groot hart bovendien. 'Mijn hartstocht voor de sport is niet minder geworden', verklaarde Becker al eerder. 'Integendeel. Er is een tijd geweest dat ik niet meer zo hongerig was, maar dat was jaren geleden. Voor mijn gevoel ben ik nog belangrijk in tennis. Ik denk dat ik tot mijn dertigste nog in staat ben een van de grote kampioenschappen te winnen.'

Sampras droeg zijn titel op aan zijn door een hersentumor gevelde coach Tim Gullikson, die in de Verenigde Staten een chemokuur volgt. 'Ik heb grote bewondering voor de wijze waarop hij zijn behandeling ondergaat. Hij is de ware kampioen.' Sampras bemachtigde zijn zesde Grand Slam-titel. Het was de eerste sinds die van vorig jaar op Wimbledon.

De onberispelijke Amerikaan die it jaar al in Australië liet zien zeker niet emotieloos te zijn, was er hard aan toe. Een nederlaag zei hij nauwelijks gedragen te kunnen hebben. 'Niets is zo teleurstellend als verliezen als je zo dicht bij de overwinning bent. Niemand herinnert zich wie er tweede is geworden.' Waarschijnlijk vergiste hij zich. Maar dat was geoorloofd na een finale met zo weinig vergissingen.

WIMBLEDON: mannen, enkelspel, finale: Sampras (VS/2) - Becker (Dui/3) 6-7, 6-2, 6-4, 6-2.

Dubbel, finale: Woodforde/Woodbridge (Aus/2) - Leach/Melville (VS) 7-5, 7-6, 7-6.

Vrouwen, enkelspel, finale: Graf (Dui/1) - Sanchez (Sp/2) 4-6, 6-1, 7-5.

Dubbel, finale: Novotna/Sanchez (Tsj/Sp/2) - G. Fernandez/Zvereva (VS/WRus/1) 5-7, 7-5, 6-4.

Gemengd dubbel, halve finales: Stark/Navratilova (VS/3) - Woodforde/Neiland (Aus/Let/1) 3-6, 6-4, 6-4, Suk/G. Fernandez (Tsj/VS/4) - Connell/Davenport (Can/VS/2) 7-6, 6-2; finale: Stark/Navratilova - Suk/Fernandez 6-4, 6-4.

Jeugdtoernooi: jongens, enkelspel, finale: Mutis (Fr) - Kiefer (Dui) 6-2, 6-2. Dubbel, finale: Lee/Trotman (GB) - Hernandez/Puerta (Mex/Arg/2) 7-6, 6-4.

Meisjes, enkelspel, finale: Olsza (Pol) - Tanasugarn (Tha) 7-5, 7-6. Dubbel, finale: Black/Olsza (Zim/Pol/3) - Musgrave/Richardson (Aus/4)

6-0, 7-6.

Zie ook pagina 13

Meer over