Sammy's avonturen 2

BB

Animatie ***

Regie Ben Stassen.

In 95 zalen

De inmiddels volwassen schildpad uit Sammy's avonturen (2010) worstelt opnieuw met de mens en diens misbruik van de natuur. Samen met lederschildpad Ray en twee amper uit het ei gekropen jonkies wordt hij naar een Dubai-achtige woestijnmetropool gevoerd, en opgesloten in een decadent aquariumparadijs.

Sammy 2 is een prima getekende parodie op de gevangenisfilm, met zeer geslaagde onderwater-variaties op de bijbehorende genreclichés: de pikorde, de tirannieke boevenbaas (een zeepaardje met maffia-kapsones) en natuurlijk de ene dolle ontsnappingspoging na de andere.

De plot stelt niks voor, maar de personages worden leuk neergezet en de 3D-animatie is bont en bubbelig genoeg om te blijven vermaken.

KT

¡Vivan las antipodas!

Documentaire ****

Regie Viktor Kossakovski

In 8 zalen

Fraai gefotografeerde ode aan de antipodas, ofwel 'tegenvoeters' - bewoners van acht gehuchten en steden die zich exact aan de tegenovergestelde zijde van de aardbol bevinden.

De Rus Kossakovsky (in 1994 IDFA-winnaar met The Belovs) filmt het alledaagse bestaan op acht uiteenlopende plaatsen, variërend van een drukke stadswijk in Shanghai tot de houten hut van twee eenzame tolwachters in Patagonië, die maar wat rondlummelen bij hun vlotbrug.

De mens is op aarde slechts een figurant, lijkt Kossakovsky te willen zeggen.

Een kudde olifanten trekt dwars door een dorpje in Botswana, zoals de lavastroom de gemeenschap op Hawaii permanent ontwricht - er valt niks aan te doen. Door het doek soms even op te splitsen, en één van de locaties op z'n kop te filmen, benadrukt de filmer zijn antipodenconcept.

Een wat geforceerde stijlvorm, maar beeldschoon wanneer Kossakovsky gaat kruisen met luchtspiegelingen, en het verschil tussen onder en boven nauwelijks nog te onderscheiden valt.

Robert Mitchum est mort

Roadmovie **

Regie Olivier Babinet en Fred Kihn

In 1 zaal

Hoe talentloos amateuracteur Franky Pastor, met hazenlip, door zijn manager Arsène (Olivier Gourmet) op sleeptouw wordt genomen en het stel per auto naar een filmfestival in de arctische zone koerst, om internationaal door te breken.

En hoe zo'n op zich aardig idee binnen een enkele scène verzandt in een wezenloze roadmovie vol knullige verwijzingen naar werk van filmers als Aki Kaurismäki en Jim Jarmusch, die met even weinig plot ooit prachtige films regisseerden - zij wel ja.

Dat Dardenne-acteur Gourmet zelfs in zo'n beroerde omlijsting overeind blijft, zegt iets over zijn kolossale talent.

The Expendables 2

Actie **

Regie Simon West.

Met Sylvester Stallone, Jason Statham, Bruce Willis.

In 102 zalen

'Ik hoorde dat je bent gebeten door een cobra', zegt Sylvester Stallone tegen Chuck Norris, nadat die hem zojuist uit het niets als een bovenmenselijke supercommando uit een hachelijke situatie heeft gered.

'Klopt', zegt Norris. 'Na vijf dagen van ondraaglijke pijn' - veelbetekenende blik - 'stierf de cobra.'

Net als The Expendables is dit onvermijdelijke vervolg op zijn best wanneer de hoofdrolspelers lekker vet knipogen naar de cultstatus die ze na hun hoogtijdagen in de jaren tachtig hebben opgebouwd, hoe schaars die momenten ook zijn.

Als een fantasierijk puberjongetje kreeg Sylvester Stallone twee jaar geleden het idee om een handvol gewezen actiehelden, van Arnold Schwarzenegger tot Dolph Lundgren, als een huurlingenleger in één film te verenigen. Het deerde niet dat het plannetje weinig verder kwam dan een voorspelbare invuloefening - dankzij de voorpretformule trok de film toch volle zalen.

Het vervolg gaat verder op de ingeslagen weg. Beste vondst: Jean-Claude Van Damme mag optreden als boef Vilain, die op het punt staat om een lading plutonium te verkopen aan de hoogste bieder op de Kaukasus.

Stallone gaf de regie ditmaal aan Simon West (Con Air), die de potpourri van spierbundels prima bij elkaar houdt. Maar dit bedoelde feestje voor actiefilmnostalgici is opnieuw veel minder dwars en over the top dan het met dit materiaal zou moeten zijn.

undefined

Meer over