Samir A.: AIVD-informant in Hofstadgroep

Bewijzen kan hij het niet, maar voor Samir A. staat vast dat Saleh B. informant van de AIVD is geweest en dat hij in die hoedanigheid heeft geholpen de vermeende leden van de Hofstadgroep erin te luizen....

A. verscheen als getuige in het Hofstadproces in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Eerder dit jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische aanslagen, maar tegen die vrijspraak ging het Openbaar Ministerie (OM) in cassatie.

Bovendien werd A. in oktober opgepakt in verband met een nieuwe terreurzaak. Ook Saleh B. werd toen gearresteerd. Volgens Samir A. is het onbegrijpelijk dat dat niet eerder is gebeurd.

Zijn betoog bevatte op zijn minst een impliciete schuldbekentenis, waarbij hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn ‘broeders’ van de Hofstadgroep aanwees. ‘B. heeft evenveel gedaan en misschien wel meer. Maar hij is nooit verdachte geweest. Telkens ontspringt hij de dans, terwijl hij zo dichtbij ons stond.’

A. gaf woensdag onomwonden aan dat hij alle veertien verdachten in de Hofstadzaak kent en met hen omging. Ook zei hij aandachtig te hebben geluisterd naar de ‘lessen’ van de vermoedelijke geestelijk leider van de groep, de nog voortvluchtige Syriër Redouan al I.

Samir A. en een aantal leden van de groep vermoedden dat Saleh B. er een dubbele agenda op nahield. Dat maakten zij op uit zijn gedrag. Volgens A. staat ook vast dat B. de handgranaten heeft geleverd aan Hofstadverdachte Jason W. B. zou hem dat zelf hebben verteld. In het Hofstadproces heeft B. dit ten stelligste ontkend, evenals zijn vermeende status van AIVD-informant.

B. verkeert inmiddels weer op vrije voeten. Jason W. gooide op 10 november vorig jaar een van de handgranaten naar de politie toen deze hem in zijn woning in de Antheunisstraat wilde arresteren.

Samir A. maakte een ontspannen indruk en was zichtbaar blij zijn moslimbroeders in de rechtszaal te kunnen begroeten. In verband met de lopende zaken tegen hem wenste hij niet elke vraag te beantwoorden, omdat hij zichzelf daarmee zou kunnen belasten.

Hij liet weinig twijfel bestaan over zijn geloofsovertuiging en daaruit voortvloeiende levenshouding. Samir A. heeft voor de harde lijn gekozen. ‘Wij verwerpen jullie’, zo vatte hij zijn ideologie en die van zijn broeders samen. ‘Wij verwerpen jullie systeem. Wij haten jullie. Dat is het zo'n beetje.’

Daaraan voegde hij toe dat de jihad, de heilige strijd, ‘mooi’ kan zijn. De vraag of hij ooit bereid is geweest als martelaar te sterven liet A. onbeantwoord. Het proces tegen de leden van de Hofstadgroep wordt donderdag voortgezet.

Meer over