RECEPT

Sambal goreng met prei en ei

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Sambal goreng met prei en ei (Hoofd of bijgerecht voor 2 personen)

null Beeld  Studio V
Beeld Studio V

'Formeren is dineren', stond afgelopen donderdag op de voorpagina van de Volkskrant. Daaronder een foto waar Alexander Pechtold en Wouter Koolmees (D66) en Gert-Jan Segers en Carola Schouten (CU) aan een tafeltje zitten in het Indonesische restaurant Garoeda aan de Haagse Kneuterdijk. Op nog geen meter afstand staat een legertje fotografen en cameramannen met toeters van lenzen.

Eten hebben ze nog niet. En dat is nou precies wat ik wil weten, want de invloed van Aziatisch eten op de Nederlandse politiek is gering, maar niet onbeduidend. Een kleine kwarteeuw geleden werd het kabinet-Lubbers III gered door het Bami-akkoord, vernoemd naar de maaltijd van de afhaal-Chinees die toen bij minister Bert de Vries in Bergschenhoek werd genuttigd. Volgens ingewijden werd er die avond echter helemaal geen bami gegeten, maar nasi.

null Beeld  Studio V
Beeld Studio V

Reden om uit te zoeken wat er bij dat dinertje in Garoeda ter tafel is gekomen. Straks hebben we het over een rijsttafelformatie, terwijl ze helemaal geen rijsttafel hebben genomen. Of hebben de twee D66'ers zich tegoed gedaan aan de rijsttafel Vishnoe, en hielden Segers en Schouten het sober met een portie daging smoor met witte rijst en een ketoprakje.

Of misschien is het er heet aan toe gegaan met de 'sambalans' van de menukaart. Sambalan is het verzamelwoord voor 'alles wat sambal is'. Sambalans is waarschijnlijk bedoeld als meervoud, maar in het Bahasa Indonesia is er geen meervoud van sambalan.

In de context van een nieuwe regeringscoalitie is het toch een prachtig woord. Na het Bami-akkoord krijgen we de Sam-balans van D66 en CU. Keuzeopties genoeg, want sambal goreng is een basisgerecht met vele variaties. Bijvoorbeeld sambal goreng met prei en ei, afgeleid van een recept van good old Beb Vuyk.

Ingrediënten
2-4 eieren
ui gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 à 2 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, gesnipperd
1 theel. laos
1 theel. palmsuiker
olie
2 preien, in ringetjes
50 g santen
1 stengel sereh
1 blaadje salam

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Bereiding

Kook de eieren hard. Wrijf ui, knoflook, rode peper, laos, suiker en zout in de vijzel tot een brij. Fruit het mengsel in een wadjan (wok) tot de uien licht gekleurd zijn. Voeg dan prei, santen, sereh en salamblad toe. Voeg wat water toe (er moet een dikke saus ontstaan) en laat een minuut of 10 pruttelen. De prei moet nog een beetje knapperig zijn. Serveer met rijst en de gehalveerde eieren.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld Studio V
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.Beeld Studio V
Meer over