Samaranch roept Willem-Alexander op alsnog toe te treden

Terwijl het verbannen IOC-lid Jean-Paul Ganga in het luxueuze Palace-hotel nog wat nasputterde over zijn straf, boog het uitgedunde IOC zich donderdag over de selectieprocedure waarmee de stad wordt gekozen die de Winterspelen van 2006 mag organiseren....

We hebben schoon schip gemaakt, zei Juan Antonio Samaranch tijdens de afsluitende persconferentie van het 108ste, buitengewone IOC-congres. De grote olympische roerganger riep dan ook Willem-Alexander op in juni naar Seoul te komen, om tijdens het volgende congres de eed af te leggen.

Met de oprichting van de commissie 'IOC 2000', die van het comité een open en moderne organisatie moet maken, zijn er niet langer beletsels, meent de Spanjaard. Hij neemt binnenkort contact op met de prins.

In Seoul leggen negen nieuwe leden (acht als de Nederlandse prins niet mag) de eed af. Daarnaast zullen in de Zuidkoreaanse hoofdstad de zes steden, die kandidaat zijn voor de Winterspelen van 2006, zich presenteren. Ze hebben daartoe een dag de tijd.

Het IOC-schandaal was een gevolg van de extravagante bezoeken van een aantal IOC-leden aan Salt Lake City, de stad die de Winterspelen van 2002 organiseert. Ze bleken gevoelig voor dure cadeaus, geldbedragen, gratis medische hulp en reizen. Toen dat in december aan het licht kwam, verbood het dagelijks bestuur IOC-leden nog langer trips te maken naar kandidaatsteden.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad moet de stad gekozen worden die de Winterspelen van 2002 mag organiseren. De kandidaten - Poprad, Zakopane, Helsinki, Sion, Klagenfurt en Turijn - presenteerden zich tijdens het congres in de hal van het Palais de Beaulieu. Ze gaven speldjes, chocolaatjes en speldjes weg, en lieten kaarten zien waar de toekomstige schaatshallen en skipistes zich bevinden. Eersteklas reisjes voor IOC-leden behoorden niet langer tot het pakket.

De zes steden mogen zich bij het volgende IOC-congres op 18 juni presenteren, waarna een speciale commissie, die zal bestaan uit IOC-leden, atleten en vertegenwoordigers van de wintersportfederaties, twee finalisten kiest. De commissie wordt pas op de dag zelf samengengesteld, zodat beïnvloeding niet mogelijk is. Een dag later mogen álle IOC-leden de definitieve keuze maken.

Een permanente regeling wordt door de nieuwe werkgroep 'IOC 2000', die de verdere zuivering van de Olympus moet voorbereiden, gezocht. Tijdens het congres van Moskou, in 2001, moet die nieuwe opzet op tafel liggen. In de Russische hoofdstad, waar volgens plan ook Samaranch aftreedt, wordt de stad gekozen die de Zomerspelen van 2008 mag organiseren.

Geen reisjes meer voor IOC-leden, die in ieder geval nog wel het genoegen zullen smaken eens in de twee jaar naar de locaties van Zomer- en Winterspelen te mogen reizen. Dat laatste is niet meer mogelijk voor de zes leden die woensdag door de vergadering uit het IOC werden gezet.

Ze hadden volgens andere IOC-leden, 'waardig' afscheid genomen tijdens de besloten vergadering. Na afloop, in het Palace-hotel, lieten ze nog even publiekelijk van zich horen. Vooral Jean-Paul Ganga, de Congolees die volgens het rapport van de onderzoekscommissie onder leiding van Dick Pound, het meest had geprofiteerd van de gastvrijheid van Salt Lake City, roerde zich flink, voordat hij terugvloog naar Brazzaville.

Ganga sprak van onrecht, dat niet alleen hem, maar ook de Afrikaanse sporters was aangedaan door het IOC. 'Dit besluit betekent dat Afrikaanse atleten worden uitgesloten van het mondiale podium van de sport', zei de man die meer dan 200 duizend dollar aan geschenken, baar geld en medische hulp van Salt Lake City kreeg.

Er bestaat een gerede kans dat meer leden het spoor van Ganga moeten volgen. Het onderzoek naar de Zuid-Koreaan Kim loopt nog, gisteren vertelde de ex-vrouw van het Australische lid Phil Coles in de The Australian Review dat haar ex-man tien jaar geleden een gouden ketting en diamanten manchetknopen ter waarde van meer dan tienduizend gulden had geaccepteerd van Athene, dat toen nog kandidaat was voor de Spelen van 1996.

Coles, die deze week al een ernstige waarschuwing kreeg vanwege een aantal snoepreisjes op kosten van Salt Lake City, liep huilend weg toen hij door verslaggevers geconfronteerd werd met deze nieuwe aantijgingen. Als de beschuldigingen waar zijn, zei Dick Pound, dan is de positie van Coles 'hachelijk, zo niet onhoudbaar geworden'.

Meer over