Sam Dees

Sam Dees: The Show Must Go On.

Real Gone Music/Atlantic

Sam Dees is zo'n naam die je wel eens tegenkomt op soul-heruitgaven zonder dat je hem meteen kunt plaatsen. De in 1945 in Birmingham, Alabama geboren soulzanger en liedjesschrijver heeft dan ook niet zo heel veel opgenomen, en geniet de meeste bekendheid door liedjes die hij in de jaren zeventig componeerde voor bijvoorbeeld ZZ Hill, Larry Graham en George Benson.

Eind jaren negentig kwam er enige verandering in toen het Britse label Kent twee compilaties van Dees samenstelde, die goed ontvangen werden. Second To None (1995) en The Heritage Of A Black Man (1998) maakten nieuwsgierig naar dat ene album dat Dees in 1975 voor Atlantic uitgebracht had, waarvan op Second To None ook een paar liedjes waren opgenomen.

Het Amerikaanse liefhebbers-label Real Gone Music, dat zich onder meer toelegt op het heruitgeven van verloren gewaande albums, uit de immense Atlantic-catalogus komt nu met een release waar soulfanaten al jaren op wachten.

Op hun editie van The Show Must Go On staan niet alleen de tien nummers van het, zoals vermoed, erg mooie soul-album, maar ook de andere zes nummers van Dees die nog ergens in de Atlantic archieven lagen te verstoffen.

Bijzonder is bijvoorbeeld het intens klinkende Signed Miss Heroin, dat de platenmaatschappij indertijd vanwege het onderwerp (drugsverslaving) toch maar van het album afgehouden heeft. Ook aardig is Fragile, Handle With Care dat Dees na de niet heel succesvolle release van het album opnam in New York. De smachtende southern soul heeft erop plaats gemaakt voor uitbundige dansmuziek, die niet zo heel ver af staat van de meer op disco gerichte muziek van tijdgenoten als The Trammps en The Spinners.

Het mocht allemaal niet baten. Sam Dees had een prachtige soulplaat gemaakt, die net als het werk van Curtis Mayfield in die tijd vol stond met sociaal-maatschappelijk commentaar. Misschien ontbrak het Dees net aan genoeg karakter om zich echt te onderscheiden, in elk geval werd de plaat nauwelijks opgemerkt, en is er jammer genoeg niet heel veel meer van Dees vernomen (een gospel-album in 1997 was het laatste).

Maar een mooie soulplaat is The Show Must Go On ontegenzeggelijk.

undefined

Meer over