Nieuws

Salvadoraanse militairen aangeklaagd wegens moord op vier Ikon-journalisten in 1982

Een mensenrechtenorganisatie heeft vrijdag een aanklacht ingediend tegen 25 Salvadoraanse soldaten en een officier wegens de moord op vier Nederlandse journalisten. De Nederlanders werkten aan een reportage over de burgeroorlog in het Midden-Amerikaanse land toen ze in een hinderlaag liepen.

Een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein in 1982 na de dood van de vier Ikon-journalisten. Beeld ANP
Een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein in 1982 na de dood van de vier Ikon-journalisten.Beeld ANP

De zaak is door de Fundación Comunicándonos aangespannen bij de rechtbank van Dulce Nombre de Maria, zo’n 75 kilometer ten noorden van hoofdstad San Salvador. ‘De nabestaanden hebben recht op de waarheid. De moordenaars verdienen een gevangenisstraf’, zei Oscar Perez van deze Salvadoraanse mensenrechtenorganisatie.

Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 voor de Ikon een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Toen ze in het guerrillagebied, beheerst door de linkse opstandelingenbeweging FMLN, probeerden te komen, liepen ze in een hinderlaag van het regeringsleger en werden doodgeschoten.

Commandant

Kolonel Mario Adalberto Reyes Mena wordt er als commandant van de Vierde Infanteriebrigade van beschuldigd leiding te hebben gegeven aan de hinderlaag die leidde tot de dood van de Nederlanders. De 25 soldaten van het Atonal-bataljon worden in de aanklacht omschreven als de vermoedelijke plegers van de misdaad.

De rechtszaak is mogelijk geworden door de recente intrekking van een amnestiewet uit 1993 die vervolging van militairen verhinderde. De Salvadoraanse legerleiding en Reyes Mena, die niet meer in het land woont, waren niet bereikbaar voor commentaar.

De zus van Hans ter Laag, cameravrouw Sonja ter Laag, meldde donderdag via Twitter ook al dat vrijdag de aanklacht zou worden ingediend, onder verwijzing naar een persbericht van Fundación Comunicándonos.

Meer over