Salaris topmannen VS stijgt als komeet

De inkomens van bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse bedrijven zijn in het crisisjaar 2010 met 36,5 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Dat concludeert het Amerikaanse marktonderzoeksbureau GMI op basis van openbare salarisgegevens van 500 beursgenoteerde ondernemingen. GMI heeft in het onderzoek niet alleen gekeken naar het salaris van de topbestuurders, maar ook naar hun inkomsten uit optieregelingen en prestatiebonussen. In 2008 en 2009 daalden de topinkomens in het Amerikaanse bedrijfsleven nog in reactie op de economische crisis.

Hoewel de Amerikaanse economie er nog lang niet bovenop is, laten de salarissen van de bestuursvoorzitters dus alweer een komeetachtige stijging zien. De hoofdonderzoeker van GMI, Paul Hodgson, merkte op dat deze uit de pas loopt met de 'relatief bescheiden verbetering' in de winst en de aandelenkoers van de onderzochte bedrijven.

Het cijfer 36,5 procent is de gemiddelde inkomenswinst van de hoogste bazen van de vijfhonderd bedrijven die deel uitmaken van de toonaangevende beursindex S&P 500. De stijging is iets minder exorbitant, namelijk 27 procent, als het onderzoek wordt verbreed naar drieduizend Amerikaanse ondernemingen.

De gezondheidszorg was in 2010 de lucratiefste sector voor bestuursvoorzitters. Drie van de negen best betaalde topmannen staan aan het hoofd van bedrijven uit de medische sector. Topman John Hammergen van McKesson, een ontwikkelaar van informatiesystemen voor ziekenhuizen, verdiende vorig jaar in totaal 145 miljoen dollar (circa 111 miljoen euro). Volgens het jaarverslag van McKesson ontving Hammergen in 2010 'slechts' 46,1 miljoen dollar arbeidsloon, maar daarbij zijn bonussen en optieregelingen niet inbegrepen. Hammergens pensioenrechten werden met 13,5 miljoen dollar opgehoogd en bij ontslag mag hij volgens de calculaties van GMI 469 miljoen dollar meer naar huis nemen.

Nummer twee in de lijst van grootverdieners is Joel Gemunder, de voormalige bestuursvoorzitter van Omnicare, dat medicijnen aan verpleeghuizen levert. Gemunder, die in juli 2010 aftrad, verdiende mede dankzij een riante vertrekregeling 98 miljoen dollar.

undefined

Meer over