'Salah Abdeslam zat wekenlang in Schaarbeek'

De vermoedelijke terrorist Salah Abdeslam heeft zich wekenlang in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek verscholen na de aanslagen van 13 november in Parijs. Dit meldde de Belgische krant La Dernière Heure vrijdag. Abdeslam geldt als hoofdverdachte in het onderzoek naar de bloedige aanslagen die in de Franse hoofdstad 130 mensen het leven kostte.

redactie
De straat in Schaerbeek waar Abdeslam zich mogelijk verscholen hield Beeld anp
De straat in Schaerbeek waar Abdeslam zich mogelijk verscholen hieldBeeld anp

Abdeslam kwam uit het stadsdeel Molenbeek. De politie deed daar 16 november een inval tijdens de zoektocht naar de verdachte. Het was bekend dat hij de dag na de aanslagen in Brussel is afgezet. Later is gesuggereerd dat hij heel snel naar Syrië is ontkomen.

Maar volgens de bronnen van La Dernière Heure dook hij twintig dagen lang onder in een appartement in de Henri Bergéstraat in de Belgische hoofdstad. Hij zou pas 4 december de benen hebben genomen, toen er een heleboel agenten in de straten van Schaarbeek verschenen.

Een maand geleden bracht de Franse tv-zender BFMTV beelden naar buiten van vlak na de aanslagen in Parijs, waarop de nog voortvluchtige Abdeslam is te zien.

Abdeslam was die ochtend samen met zijn vrienden Hamza Attou (21) en Mohammed Amri (27) op weg naar België. Het drietal had op dat moment al soepel een aantal Franse politiecontroles gepasseerd, omdat de zoekactie naar Abdeslam nog niet officieel was begonnen. Hij doet op de beelden ook geen moeite om zijn gezicht te verbergen en blijft ongeveer twaalf minuten bij het tankstation. Nog altijd op de vlucht werden Attou en Amri een dag later opgepakt in Molenbeek. Ze bekenden dat ze Abdeslam in de nacht van de aanslagen in Parijs zijn gaan halen, maar bleven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf.

Meer over