'Salah Abdeslam droeg nog bomvest bij vlucht naar België'

De aanslagpleger die nog altijd op de vlucht is, Salah Abdeslam, droeg tijdens zijn vlucht een bomvest en heeft dat mogelijk nog steeds om. Dat zei de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen in Parijs op 13 november oppikten en naar België brachten, waar hij mogelijk nog steeds is.

Redactie
Salah Abdeslam. Beeld afp
Salah Abdeslam.Beeld afp

Hamza Attou sprak volgens zijn advocaat Carine Couquelet over een 'dik vest' dat Abdeslam aanhad, 'misschien een bomvest of zoiets', citeert The Telegraph.

De drie mannen, Abdeslam, Attou en Mohammed Amri, zouden onderweg in de auto erg weinig hebben gesproken en Attou heeft tegen zijn advocaat gezegd dat hij bang was. Abdeslam zou 'extreem angstig' zijn geweest en 'klaar om zichzelf op te blazen'.

De mannen werden in Noord-Frankrijk drie keer aangehouden tijdens routinecontroles, verklaarden de twee. Abdeslam zou tijdens die controles steeds heel kalm zijn geweest. De politie had niet door dat Abdeslam te maken had met de aanslagen en liet ze doorrijden. Amri en Attou werden later aangehouden, maar van Abdeslam ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is de verhoogde terreurdreiging in Brussel niet voorbij als Abdeslam is gepakt of gedood. De Belgische overheid houdt rekening met meerdere verdachten. Dat zei Jambon zaterdagavond in het Vlaamse actualiteitenprogramma De afspraak. 'Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie', zei de bewindsman.

'Terug naar Syrië'
ABC News sprak met vrienden van Abdeslam, die beweren de terreurverdachte gesproken te hebben. Volgens hen probeert de 26-jarige met hulp van vrienden terug te keren naar Syrië, nu hij door Franse en Belgische politie overal wordt gezocht.

Ook zou Abdeslam tegen zijn vrienden verteld hebben dat hij 'in de gaten' gehouden wordt door lokale leden van de Islamitische Staat. Die zouden volgens hem ontevreden zijn omdat hij zijn bomvest niet tot ontploffing heeft gebracht.

Abdelhamid Abaaoud

Zaterdagmorgen meldde de krant Le Parisien dat een andere dader, de gedode Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, een van de schutters is geweest die een kogelregen lieten neerdalen op verschillende terrassen in Parijs. Zijn DNA is gevonden op een kalasjnikov die werd gevonden in de auto die de daders hebben achtergelaten.

Franse media berichtten op vrijdag dat Abaaoud op de avond van de aanslagen te zien is op beelden van bewakingscamera's uit een metrostation in Montreuil, aan de oostrand van Parijs. Het metrostation is op 250 meter van de plaats waar de auto is gevonden.

De 28-jarige Abaaoud werd woensdag gedood bij de belegering van een pand in de Parijse voorstad Saint-Denis, waar hij zich had verschanst.

null Beeld ap
Beeld ap

Locatiescout

In de Turkse badplaats Antalya werd vandaag een Marokkaanse Belg gearresteerd. Ahmet Dahmani zou in opdracht van Islamitische Staat de locaties in Parijs hebben uitgezocht waar moslimextremisten vorige week een bloedbad aanrichtten. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris zaterdag gezegd. De 26-jarige Dahmani werd opgepakt in een vijfsterrenhotel in Antalya, waar hij sinds 16 november verbleef.

Op een snelweg bij de Turkse badplaats zijn nog twee mannen opgepakt, allebei Syriërs. Ze zouden zijn gestuurd door IS als beveiligers voor Dahmani.
Een van de drie zou tijdens de aanslagen bij het Stade de France op de uitkijk hebben gestaan. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC op gezag van Turkse autoriteiten.

Meer over