Sajid Javid moet orde op zaken stellen als nieuwe Britse minister van Binnenlandse Zaken

Sajid Javid is de nieuwe Britse minister van Binnenlandse Zaken. De zoon van een Pakistaanse immigrant volgt Amber Rudd op, die zondagavond was afgetreden wegens een groot immigratieschandaal. Javid sprak eerder zijn verontwaardiging uit over de manier waarop door de immigratiedienst wordt omgegaan met Britse onderdanen.

Patrick van IJzendoorn
Sajid Javid. Beeld AFP
Sajid Javid.Beeld AFP

Javid was minister voor Gemeenschapszaken en Plaatselijk Bestuur. De 48-jarige Conservatief, wiens naam wel eens valt als toekomstig premier, is een euroscepticus, maar geen Brexiteer. Met zijn snelle benoeming hoopt premier Theresa May de rust snel te doen terugkeren. Haar positie is door het vertrek van Rudd verzwakt omdat zij als vorige minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor het beleid waarover Rudd is gestruikeld.

Parlement misleid

Rudd zag zich zondagavond genoodzaakt af te treden nadat was gebleken dat ze het parlement had misleid. Tijdens een parlementair verhoor had ze donderdag ontkend dat er streefcijfers bestaan voor het uitzetten van illegalen. In de dagen daarna dook bewijs op dat die er wel waren en de bewindsvrouw daarvan wist, waaronder een brief aan Theresa May.

De positie van Rudd stond al twee weken zwaar onder druk wegens het Windrush-schandaal, waarbij oudere Britten van Caraïbische komaf opeens als illegalen werden behandeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De enige reden dat Rudd zo lang aanbleef, was dat er gevaar was dat ze May zou meeslepen in haar val.

‘Vijandige leefomgeving’

Dankzij onderzoeksjournalistiek van The Guardian was bekend geworden dat tientallen Britten uit de voormalige koloniën in grote problemen waren gekomen door een hardere immigratiepolitiek die door May op Binnenlandse Zaken was ingevoerd. Bejaarde Britten die als kind in de jaren vijftig en zestig uit Jamaica, Barbados en andere plekken in de West-Indies naar het moederland waren gekomen en zich nooit officieel hadden geregistreerd, werden het slachtoffer van de creatie van ‘een vijandige leefomgeving’. Ze verloren banen, huizen en recht op gezondheidszorg. Sommigen konden na een bezoek aan hun geboorteland niet meer terugkeren.

Hoewel het probleem maandenlang door de pers werd beschreven en er volop klachten waren binnengekomen op het departement, bleef Rudd volhouden van niets te weten. Wel zei ze dat haar ambtenaren soms de mens achter het proces en het getal uit het oog hadden verloren. Ze vormde een menselijk schild voor haar voorganger en huidige bazin. De harde en volgens critici inhumane immigratiepolitiek was immers afkomstig van May. Die had ook de juridische bescherming voor deze groep immigranten verwijderd. Tevens had ze ervoor gezorgd dat verhuurders, werkgevers en artsen veredelde immigratieambtenaren werden.

Verontwaardiging

In een interview met The Daily Telegraph had Javid, wiens ouders in de jaren zestig naar het Verenigd Koninkrijk waren gekomen, zijn verontwaardiging uitgesproken over de manier waarop de immigratiedienst omgaat met Britse onderdanen. ‘Ik dacht: dit had mijn moeder kunnen overkomen… mijn vader…. mijn oom… mijzelf’, zei hij, refererend aan de Windrush-affaire. Het is zijn taak om orde op zaken te stellen op dit enorme, schandaalgevoelige departement dat komende jaren drie miljoen EU-burgers van verblijfsvergunningen moet voorzien. In Brussel is met de nodige zorgen gekeken naar het Windrush-debacle, een smet op het imago van het Verenigd Koninkrijk.

Rudd, ooit adviseuse voor de film Four Weddings and a Funeral, is al de vierde gesneuvelde persoon uit het kabinet-May, dat van crisis naar crisis hobbelt. Eerder traden minister van Defensie Michael Fallon, minister van Ontwikkelingssamenwerking Priti Patel en kabinetschef Damian Green af. Minister van Onderwijs Justine Greening stapte op toen ze van May te horen kreeg dat ze een ander departement zou krijgen. Tijdens de verkiezingscampagne had May haar landgenoten een ‘sterk en stabiel’ beleid in het vooruitzicht gesteld, maar daar is nog maar weinig van terechtgekomen. De vraag is hoe lang haar kabinet dit gaat volhouden.

Meer over