Sagan wint na 'sprint van 160 kilometer'

Cannondale ziet lange inspanning beloond als Peter Sagan keurig is afgezet bij finish in Albi.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

ALBI - Het eerste kwartet in de Tour de France is compleet. Het is het kwartet van de sprinters. Peter Sagan won vrijdag in Albi als laatste van de Grote Vier zijn rit. Het zal niet het laatste spelletje zijn waarin hij is vertegenwoordigd.

Bernard Hinault voorspelde dat als Sagan een paar kilo zou afvallen, hij ook een rol van betekenis zou kunnen spelen in het eindklassement van de Tour. Uitgerekend de klassementsrenners vormen het enige deel binnen het peloton dat Sagan nog niet vreest. De 23-jarige Slowaak liet zich niet van de wijs brengen door de vijfvoudig Tourwinnaar. 'Ik wil eerst de Ronde van Vlaanderen winnen en Parijs-Roubaix, dan zien we wel verder.'

Toch was de alleskunner in de Tour al met zijn beperkingen geconfronteerd. Als de topsprinters op appèl zijn, slinken zijn kansen op een etappezege. Drie keer werd Sagan tweede in de eindsprint. 'Misschien dat ik de komende dagen nog een keer zal meeglippen in een ontsnapping, om te zien of ik zo ook kan winnen, als uitdaging', waarschuwde Sagan de concurrentie.

Die weet inmiddels dat de Slowaak op zulke dreigementen meestal actie laat volgen. Sagan maakte indruk op de Avenue Albert Thomas, zoals ook de andere winnende topsprinters - Marcel Kittel, Mark Cavendish, André Greipel - hun stempel drukten in de eerste week van de Tour. Alle vier ook rondden ze het werk van hun ploeg feilloos af.

Cannondale moest er vrijdag wel het diepst voor gaan. Het plannetje dat na de eerste en enige tussensprint van de dag was gesmeed, werd echter tot in de puntjes uitgevoerd. Daar in Viane Pierre-Ségade, op zo'n 160 kilometer van de finish, raakte de concurrentie op achterstand en vroegen zijn ploegmaats Sagan of ze vooraan niet beter konden blijven doorrijden. Het zou de winstkansen van Sagan serieus verhogen. Dat lukte wonderwel. Cavendish, Kittel en Greipel belandden in een tweede pelotonnetje dat lang de hoop koesterde vooraan te kunnen terugkeren, maar daar nooit in slaagde. Uiteindelijk moesten ze zich haasten om niet buiten de tijd binnen te komen.

Sagan had toen al een kwartier op adem kunnen komen na de uitputtingsslag die, een dag voor de eerste Pyreneeënrit, vooral door de klassementsrenners niet erg op prijs zal zijn gesteld. Sagan versloeg John Degenkolb, de Duitser van de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano, en veteraan Daniele Bennati.

De Slowaak wist wie hij na de zevende etappe moest bedanken. Bij de start van de Tour had hij een nieuw zegeritueel aangekondigd bij een eerste ritzege. Vorig jaar deed hij Forrest Gump, de Chicken Run en de Hulk. In Gent-Wevelgem kwam hij op zijn achterwiel over de streep.

Eerbetoon

Voor rariteiten was het vrijdag niet het moment, oordeelde Sagan. Hij trok zijn shirt recht en pinde met twee wijsvingers richting de naam van zijn sponsor. Het was een eerbetoon aan zijn ploegmaats, die onder vuur lagen omdat ze hem niet zo op gang konden trekken als Lotto dat voor Greipel had gedaan, of Argos voor Kittel.

'Wij hebben altijd gezegd dat we geen sprintersploeg zijn. Mijn ploegmaats hebben vandaag fantastisch werk geleverd', zei Sagan. 'Deze overwinning komt hun toe. Ze hebben een sprint van 160 kilometer gereden.' Vooraan moesten de laatste vluchters worden ingelopen, achteraan moest de concurrentie op achterstand worden gehouden.

Na drie tweede plaatsen in de sprints was Sagan wel wat nerveus geworden. Natuurlijk was de groene trui zijn belangrijkste doel deze Tour. Maar wie het ene jaar drie ritten wint, wil het jaar erna niet alleen maar om de ereplaatsen sprinten. Zeker een karakter als Sagan niet.

Reuring

De Slowaak is een van de meest spraakmakende renners van het peloton. In zijn aanwezigheid is reuring verzekerd. Zo kneep hij na de Ronde van Vlaanderen in de bil van een van de bloemenmeisjes. Vlaanderen reageerde verontwaardigd en Sagan moest zich in duizend bochten wringen om het goed te maken. Uiteindelijk bood hij het meisje een bos bloemen aan voor de start van de Brabantse Pijl. Nog een keer met excuses erbij.

Het is een van de weinige stunts waaraan hij niet graag wordt herinnerd. En het was uiteindelijk ook maar goed dat hij in Albi als eerste over de streep was gereden. Sagan, met een serieus gezicht: 'Ik had me door het hoofd geschoten als ik niet had gewonnen.'

undefined

Meer over