Sagan klikt uit pedaal: wint sprint met tweede versnelling

Zelfs als hij uit zijn klikpedaal schiet, laat Peter Sagan er geen misverstand over bestaan dat hij nog altijd een van de beste sprinters is. Ook na afloop op de persconferentie was de wereldkampioen in vorm.

Van Avermaet, Peter Sagan en Dan Martin Beeld anp
Van Avermaet, Peter Sagan en Dan MartinBeeld anp

Het domste wat je kunt doen is aan Peter Sagan vragen wat hij dacht tijdens de sprint. Een journalist probeerde het gisteren toch, en het antwoord van de Slowaakse wereldkampioen liet zich raden. 'You don't have much time to think. You just do', klonk het in typisch Sagan-Engels.

Niet denken, gewoon doen. Het is het motto waarmee Peter Sagan al jarenlang een van de succesvolste renners van het peloton is, al leek hij het afgelopen seizoen minder ongenaakbaar dan voorgaande jaren. In de meeste voorjaarsklassiekers net-niet en soms helemaal niet. Typerend was zijn 27ste plaats in de Ronde van Vlaanderen, waar hij ten val kwam nadat een jas van een toeschouwer in zijn stuur verstrikt was geraakt.

De afgelopen tijd liet de wereldkampioen zich alleen in de Ronde van Zwitserland gelden. In de vijfde etappe was weer een glimp van de oude Sagan te zien. Hij katapulteerde zichzelf in de sprint en won met zoveel overmacht dat hij zelfs de tijd had voor een jolig dansje op de fiets. Maar toen hij afgelopen zondag in de Touretappe naar Luik tiende werd, waren er toch weer twijfels. Was Sagan zijn glans kwijt?

Het antwoord kwam gisteren, in Longwy, de eerste Franse aankomst in deze Tour. Het fijne aan Sagan is dat hij de wielerliefhebber niet alleen in de koers op een galavoorstelling trakteert, maar dat hij tevens een gezellige afterparty verzorgt - de persconferentie. Ook nu weer wachtte hij met spottende blik en onderuitgezakt op de vragen die gingen komen.

Het ging over de zwangerschap van zijn vrouw ('Big party!'), waar hij de motivatie vandaan haalt om zo vaak te winnen ('Just have fun') en waarom hij eigenlijk een skibril om zijn nek had hangen? Quasi-boos: 'Waarom denkt iedereen dat dit een skibril is? Het is een motorcrossbril! Dat is mijn nieuwe stijl.' Het zal ongetwijfeld een gesponsord item zijn, want Sagan heeft zijn marketingzaakjes doorgaans goed voor elkaar.

Sinds dit seizoen is Bora-Hansgrohe zijn nieuwe werkgever, nadat de Russische multimiljonair Oleg Tinkov vorig jaar eigenhandig de stekker uit zijn ploeg had getrokken. Dat Sagan voor een Duits team koos dat nog niet eens op het allerhoogste niveau actief was, past wel bij hem: de Slowaak houdt van uitdagingen. Bovendien gaf het hem de mogelijkheid om zijn eigen ploeg samen te stellen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Het peloton tijdens etappe drie Beeld anp
Het peloton tijdens etappe drieBeeld anp

Eén van zijn teamgenoten deze Tour is zijn broer Juraj, die hij gisteren uitvoerig bedankte voor het beulswerk in het leeuwendeel van de koers. Ook in bredere zin is hij Juraj dankbaar, zei hij. 'Zonder hem had ik hier nooit gezeten. Hij is degene waardoor ik ben gaan fietsen.'

In de finaleklim op de Côte des Religieuses moest Sagan het toch echt alleen doen. Het was eerst Richie Porte (BMC) die een versnelling plaatste. Alberto Contador (Trek-Segafredo) reageerde, maar kon het wiel van de Australiër niet houden. Vervolgens dichtte Sagan zelf het gat. Toen hij wilde aanzetten voor de sprint schoot hij pardoes uit zijn klikpedaal.

Het is veelzeggend voor zijn kracht dat zoiets knulligs hem niet eens uit balans bracht. Alleen Michael Matthews van Sunweb kon nog dichtbij komen, maar Sagan herstelde zich op tijd.

Dat het de Australiër was met wie hij een duel uitvocht, vond Sagan wel mooi. De twee kennen elkaar uit Monaco en zijn alle twee niet vies van een beetje uiterlijk vertoon. Af en toe gaan ze uit eten, vertelde Sagan. En hun Slowaakse vrouwen drinken geregeld koffie met elkaar. Sagan, nu met de handen in de lucht: 'But hé, why are we talking about the wife of Michael now?'

Zijn doel voor de Tour is duidelijk: hij wil voor de zesde keer de groene trui voor het puntenklassement winnen, zodat hij op gelijke hoogte komt met recordhouder Erik Zabel. Maar ook over dit onderwerp een vraag stellen, is vragen naar de bekende weg.

Sagan, inmiddels al echt verveeld: 'Is het echt zo belangrijk, die groene trui? Denk je dat de wereld er anders uitziet als ik hem niet zou winnen. Niet toch? Laten we het dus maar gewoon van dag tot dag bekijken. Dat lijkt me het beste.'

Meer over