Sagan heeft zijn doel al bijna bereikt

Peter Sagan kan meer dan sprinten. Hij kan ook klassiekers winnen, zoals hij zondag bewees in Gent-Wevelgem.

WEVELGEM - De Ronde van Vlaanderen winnen. Of anders Parijs-Roubaix. Maar het liefst allebei, en nog een beetje meer. Peter Sagan maakte de afgelopen jaren van zijn hart geen moordkuil. De Slowaak heeft maar een doel: de beste eendagsrenner van het peloton worden. Na gisteren lijkt het niet meer de vraag of dat nog gaat lukken, maar hoe veel tijd hij daarvoor nodig denkt te hebben.

In Gent-Wevelgem bereikte hij de belangrijkste mijlpaal uit zijn carrière tot nu toe. En de manier waarop hij voor het eerst een wielerklassieker naar zijn hand zette, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. De eerste verliezers waren allang blij dat ze iets tastbaars overhielden aan de ingekorte voorjaarsklassieker.

Borut Bozic en Greg Van Avermaet staken na hun tweede en derde plaats eensgezind de loftrompet over de winnaar. Onwaarschijnlijk, ongelooflijk en ongehoord, waren de termen die zondag op de ijskoude lippen bestorven lagen wanneer de naam van Sagan werd genoemd.

23 jaar is hij pas, maar de voormalige mountainbiker uit de Cannondaleploeg fietst alsof de duivel hem op de hielen zit. Van een sprinter die vorig jaar in de Tour de France nog een klasse apart was in de strijd om de groene trui, heeft hij zich ontwikkeld tot een eenmansleger dat in de klassiekers voor niemand onder hoeft te doen en de koers naar zijn hand zet.

Door de sneeuwval was de start van Gent-Wevelgem verplaatst naar Gistel en de koers met 48 kilometer ingekort. De organisatie wilde ermee een fiasco als in Milaan-Sanremo vermijden. De renners werden ook nu een stuk met de bus vervoerd, al hoefden ze er niet eerst voor door de sneeuw te ploegen.

Sagan keek er niet van op of om. Achteraf bezien had de ommezwaai hem alleen maar meer in de kaart gespeeld. Van een tactische wedstrijd was door de vliegende start meteen geen sprake meer. 'Daardoor werd het ontzettend zwaar. Dat is in zijn voordeel', zei Blancoploegleider Erik Dekker.

Goed opletten en af en toe wat vuil werk opknappen, meer hoefde de 75ste winnaar van Gent-Wevelgem niet te doen. Na zeven kilometer was het peloton al in evenveel waaiers uiteengevallen en hadden de eerste uitvallers de bus al opgezocht. Fabian Cancellara was in geen velden of wegen te bekennen geweest en stapte af. Tom Boonen raakte een stoeprand, zeeg neer en deed hetzelfde.

De winnaar maakte zich op die manier ruim van tevoren bekend. De meest serieuze rivalen van Sagan, Mark Cavendish en Philippe Gilbert, zagen tandenknarsend hoe niet zij maar een ploegmaat de sprong naar de kopgroep wist te maken.

Daarin bleken Stijn Vandenbergh en Van Avermaet niet meer dan kanonnenvoer voor Sagan en leek de eindsprint een onvermijdelijke uitkomst, ook omdat acht Sky-renners zonder succes de achtervolging op touw zetten. Dekker: 'Al was ze dat met 28 man nog niet gelukt tegen Sagan.'

Die wreef zijn rivalen het krachtsverschil nog wat verder in toen hij onverwachts uit het zadel kwam. Juan Antonio Flecha ondernam nog een poging om aan te klampen, maar raakte alleen maar verder achterop bij Sagan. Die mocht zich vier kilometer lang verkneukelen om de manier waarop hij zijn volgende overwinning zou vieren.

Na imitaties van 'de Hulk' en 'Forrest Gump' peddelde hij deze keer eerst de finish over, waarna hij resoluut zijn voorwiel in de lucht trok. Hij keek bloedserieus toen hij zijn wheelie tot uitvoering bracht.

Sagan wist wat hij zich met zijn triomf op de hals haalde. Meteen werd hem gevraagd wie hij zondag, behalve zichzelf, nog meer tot de kanshebbers in de Ronde van Vlaanderen rekent. Hij ging een polemiek wijselijk uit de weg. 'Het zijn bijna altijd dezelfden. En die hebben meer ervaring dan ik', zei hij.

In E3 Harelbeke had ook hij vrijdag niets in te brengen tegen Fabian Cancellara. En in Milaan-Sanremo kostte een verkeerd ingeschatte eindsprint hem een zekere zege. Niet te vroeg juichen, dat is wat hem in elk geval te doen staat in de Ronde, zei hij. 'Het is zaak zo min mogelijk energie te verspillen en uit de problemen te blijven.'

Gisteren smeet hij juist met zijn krachten, tot om hem heen de witte vlaggen werden gehesen. In een tijd waarin vrijwel elke superieure prestatie vragen oproept, hoeft Sagan zich vooralsnog niet te verantwoorden voor zijn sterke serie van de laatste weken. Misschien is het zijn leeftijd. Vast staat dat hij nooit in verband is gebracht met doping.

Toch keek hij gisteren verschrikt op, gevraagd naar het geheim achter zijn prestaties. 'Hoe bedoel je?', vroeg hij de Volkskrant-verslaggever. De persman van Cannondale herhaalde de vraag, waarna Sagan hoofdschuddend wegbeende. 'Hij heeft gewoon grote kwaliteiten', haastte de persman zich te zeggen.

undefined

Meer over