Saddam zegt gemarteld te zijn door Amerikanen

De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein heeft woensdag in het proces tegen hem verklaard te zijn gemarteld en geslagen door de Amerikaanse bezetters. ‘De tekenen van foltering en mishandeling zijn over mijn hele lichaam zichtbaar,’ aldus de beklaagde...

Een Amerikaanse functionaris en medewerker van het tribunaal, ontkende Saddams beschuldiging onmiddellijk.

Het proces gaat donderdag verder. Het wordt dan pas de zevende zittingsdag sinds het proces in oktober begon. De rechtszaak tegen de oud-dictator lag sinds 7 december stil wegens de Iraakse parlementsverkiezingen.

Marteling speelde ook een hoofdrol bij getuigenissen woensdag van slachtoffers van het Iraakse regime dat Saddam Hussein leidde. Twee getuigen beschreven folteringen die zouden zijn gepleegd door officieren van het regime.

Eén beschreef ook de aanwezigheid bij de gruwelpraktijken van een halfbroer van Saddam Hussein, Barzan Ibrahim al-Tikriti. Hij leidde een inlichtingendienst. Barzan al-Tikriti, die ook in de rechtszaal zat, zorgde voor tumult door de getuige uit te maken voor hond en leugenaar. Een getuige vertelde dat lijfwachten van Saddam gevangenen martelden door hen elektrische schokken toe te dienen en kokend heet plastic over hen te gooien.

Saddam Hussein gaf de indruk niet van de folteringen op de hoogte te zijn geweest. Hij zei dat degenen die de getuigen kwaad hebben gedaan, zouden moeten worden gestraft. ‘Wanneer ik hoor dat een Irakees pijn is gedaan doet het mij ook pijn,’ aldus de ex- president van Irak.

Hij wordt door het speciale tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden. Daarvoor kan hij de doodstraf krijgen. De zaak concentreert zich vooralsnog op gruwelen in 1982 gepleegd in een door sjiitische Irakezen bewoond dorpje ten noorden van Bagdad, Dujail.

Saddam Hussein werd in april 2003 als dictator uit Bagdad verdreven door de inval van overwegend Amerikaanse troepen. Die pakten Saddam Hussein in december dat jaar op in zijn geboortestreek bij Tikrit.

Tijdens het proces maakte Saddam verwoed aantekeningen. Ook wilde de beklaagde plotseling bidden. Met luide stem vroeg hij de rechters om een gebedspauze in te lassen. Toen dit werd geweigerd, keerde Saddam zijn gezicht naar links, in de richting van Mekka en ging tien minuten in gebed.

Meer over