Saca wint verkiezingen El Salvador

Antonio Saca heeft de presidentsverkiezingen in El Salvador gewonnen. Saca was de kandidaat van de rechtse Arena-partij. De nationale kiescommissie riep Saca (39), een pro-Amerikaanse ondernemer, maandag uit tot winnaar....

Saca leidde met 57,4 procent tegen 36,05 procent voor de progressieve Schafik Handal (74) van het progressieve FMLN, een voormalige guerrillaleider. De opkomst bereikte met ongeveer 60 procent een recordhoogte. Onafhankelijke opinieonderzoekers hadden een nek-aan-nekrace tussen Saca en Handal voorspeld. Eerder had zowel de Arena-partij als het FMLN de overwinning opgeëist. Saca beloofde het volk meer banen, meer veiligheid en nieuwe buitenlandse investeerders.

Het Midden-Amerikaanse land heeft decennialang onder sterke Amerikaanse invloed gestaan. Handal hoopte de eerste linkse president van El Salvador te worden. Hij is een afstammeling van christelijke Arabische immigranten.

Saca, een ondernemer die enkele radiostations bezit, probeert het extreem-rechtse verleden van Arena van zich af te schudden. Hij zegt dat hij te jong is om bij gruweldaden betrokken te zijn geweest.

Meer over