Sabanen in uniek protest tegen moederland

Hero Brinkman van de PVV is er deze keer niet eens bij, en toch veroorzaakt het bezoek van de fractieleiders uit de Tweede Kamer aan de eilanden van de Nederlandse Cariben veel reuring en protest.

JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Saba was het eerste eiland dat zaterdag werd bezocht door Blok, Cohen, Van Haersma Buma, Pechtold, Sap, Slob, Van der Staaij en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Op dat kleine eiland met amper 1.200 inwoners stond het gezelschap oog in oog met de allereerste Sabaanse protestbetoging ooit.

Zo'n veertig demonstranten hadden bij de uitgang van het luchthaventje postgevat en ventileerden kritiek op de manier waarop Saba vorig jaar oktober bij Nederland is ingelijfd als gemeente. Ze vroegen zich af waarom Nederland zich niet aan de beloften houdt wat betreft gezondheidszorg en onderwijs, en waarom ze wel dezelfde plichten maar niet dezelfde rechten genieten als een gemeente in het moederland. Of 'gelijk' wel hetzelfde betekende op Saba als in Nederland, vroeg men zich af op de bordjes die werden meegedragen.

Brinkman had drie jaar geleden, op bezoek met Tweede Kamerleden van toen, kort voor zijn vertrek gezegd dat de eilanden van de Antillen wat hem betrof best op Marktplaats konden worden verkocht. De PVV'er werd op Curaçao prompt de toegang tot het Antilliaanse parlementsgebouw ontzegd.

Nu is het geen brutale uitspraak die de gemoederen bezighoudt. De kleine eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire hadden op iets anders gerekend, toen ze op 10 oktober vorig jaar gemeenten van Nederland werden, dan wat ze er tot nog toe van merken: forse belastingen, veel nieuwe regels, hogere prijzen en een toevloed van Nederlanders die geen rekening houden met lokale gevoeligheden.

De grote eilanden Curaçao en St. Maarten werden autonome landen binnen het koninkrijk, maar daar zien ze de invulling van die autonomie heel anders dan in Nederland.

Toen de fractieleiders een kort bezoek brachten aan hun St. Maartense collega's voor ze naar Saba vertrokken, kregen ze van oppositieleider William Marlin alvast te horen dat de verhouding tussen de landen in het koninkrijk 'onvolwassen en ongelijkwaardig' is en dat Nederland te zeer betuttelt. 'Daarom willen we toch ooit baas worden in eigen land en willen we onze onafhankelijkheid', voorspelde Marlin. Parlementsvoorzitter Gracinda Arrindell was verbaasd dat de twee nieuwe landen in het koninkrijk dit jaar niet eens in de Troonrede werden gemeld. In een reactie zei D66-leider de 'aanloopproblemen' sinds '10-10-10' te kennen. 'De klachten over de belastingen en gezondheidszorg moeten we serieus nemen.' De fractieleiders moeten nog naar Curaçao en Bonaire, waar de kritiek op Nederland de afgelopen weken het luidst klonk.

undefined

Meer over