Rwandees in Nederland berecht

Het Rwanda-Tribunaal in Arusha draagt een van zijn verdachten over aan Nederland voor berechting door een Nederlandse rechter. Dat heeft het tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha vrijdag bepaald....

ANP en AFP

Het gaat om Michel Bagaragaza, die in een VN-cel in Scheveningen in voorarrest zit. Ba-garagaza was tijdens de volkenmoord in 1994 in Rwanda een van de leiders van de MRND. Deze partij had een militie opgericht die betrokken was bij de moord op zeker achthonderdduizend Tutsi’s en gematigde Hutu’s.

Het Rwanda-Tribunaal moet net als het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag op termijn sluiten. Daarom beginnen beide VN-tribunalen verdachten over te hevelen naar nationale rechters. Het is nu de eerste keer dat het tribunaal in Arusha dat doet.

Advocaat Geert-Jan Knoops van de verdachte bevestigde vrijdag de overdracht van de zaak. De verdachte is op grond van het genocideverdrag aan Nederland overgedragen. Toch trekt Knoops in twijfel of de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft over het ten laste gelegde, namelijk ondersteunende handelingen voor genocide. Knoops zal de bevoegdheid van de Nederlandse rechter dan ook aanvechten, zei hij in een reactie.

Als de Nederlandse rechter zich niet bevoegd acht of als het Rwanda-Tribunaal vindt dat Bagaragaza geen eerlijk proces krijgt, kan de zaak worden terugverwezen naar Arusha.

Meer over