Ruzie over alles, maar één voor de Falklands

Latijns-Amerikaanse leiders staan pal achter Argentinië in conflict met Londen...

Van onze correspondent Allart Hoekzema

SANTA CRUZ Geen beter bindmiddel dan een bedreiging van buitenaf. Tijdens een top deze week in de Mexicaanse badplaats Playa del Carmen konden de Latijns-Amerikaanse leiders het over weinig eens worden. Maar Argentiniës protest tegen Britse proefboringen rond de Falkland-eilanden bracht iedereen op één lijn: ‘Handen af van de Malvinas!’

Het was een vertrouwd potje vechten op de top tussen 25 Latijns-Amerikaanse en Caribische staatshoofden. Colombia’s rechtse president Álvaro Uribe en diens linkse ambtgenoot uit Venezuela, Hugo Chávez, vlogen elkaar twee dagen lang in de haren. ‘Loop naar de verdommenis!’ riep Chávez aan het lunchbuffet. En Uribe: ‘Wees een kerel en zeg de dingen recht in mijn gezicht!’ Om verdere ruzies te voorkomen, werd het al dan niet erkennen van de recente verkiezingen in Honduras maar van de agenda geschrapt.

De leiders vonden zelfs amper een compromis over de naam van een nog op te richten samenwerkingsverband tussen Latijns-Amerika en de Cariben. Maar toen de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner een oud territoriaal conflict aansneed, was er ineens unanimiteit. Sinds de Britten in 1833 de Falkland-eilanden van Argentinië afpikten, sluimert het conflict over de archipel die de Argentijnen Las Malvinas noemen. Af en toe vlamt het op als fosfor, zoals nu.

Op het Britse platform Ocean Guardian werd deze week begonnen met proefboringen naar olie rond de eilanden. Chávez was de eerste op de top die de Argentijnse Falklands-claim steunde. ‘Tegen jou praat ik, koningin van Engeland. Laat de Malvinas met rust’, declameerde hij. President Lula da Silva van Brazilië zei: ‘Hoe kan het dat de Verenigde Naties zich niet uitspreken? Kunnen de Britten overal mee wegkomen vanwege hun permanent lidmaatschap van de Veiligheidsraad?’

In een verklaring geven de 25 leiders hun steun aan de ‘legitieme rechten van Argentinië op de Malvinas-eilanden’. Hel hele continent eist dat de kwestie wordt besproken in de assemblees van de VN en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Argentiniës minister van Buitenlandse Zaken Jorge Taiana praat deze week over de kwestie met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Volgens optimistische berekeningen zijn de oliereserves rond de Falklands goed voor 60 miljard vaten, meer dan de voorraden van Groot-Brittannië en Argentinië bij elkaar. Maar volgens het Britse bedrijf Desire Petroleum zullen na vele jaren van boringen maar 3,5 miljard vaten commercieel kunnen worden geëxploiteerd.

Meer over