Ruzie om ministersposten Italië barst los

Luttele uren na de benoeming van Enrico Letta tot informateur is in Italië de ruzie om de bezetting van de ministersposten losgebarsten. Ex-premier Silvio Berlusconi heeft zijn veto uitgesproken tegen de voorgenomen herbenoeming van Annamaria Cancellieri op Binnenlandse Zaken.

Enrico Letta Beeld getty
Enrico LettaBeeld getty

De bewindsvrouw van het demissionair zakenkabinet-Monti ligt slecht bij Berlusconi's PDL omdat zij tal van door die partij geleide gemeentebesturen in Zuid-Italië naar huis heeft gestuurd wegens vermeende banden met de maffia, aldus de krant la Repubblica. Zo zette zij in oktober 2012 het hele college van burgemeester en wethouders van Reggio Calabria af wegens 'nabijheid met mafiose milieus'.

Berlusconi wil zijn vertrouweling Renato Schifani op Binnenlandse Zaken, een advocaat afkomstig uit Sicilië, de thuisbasis van de maffia. Hij verdedigde in de jaren '80 maffiabaas Giovanni Bontate. Schifani is zelf ook beschuldigd van persoonlijke betrokkenheid bij de maffia, maar heeft die aantijgingen steeds van de hand gewezen. Hij is ook nooit aangeklaagd.

Van zijn politieke baas Berlusconi stelde de Hoge Raad vorig jaar vast dat die 'aanzienlijke bedragen' heeft betaald aan de maffia. Dat gebeurde niet alleen in ruil voor de 'veiligheid' van de mediamagnaat en zijn familie. De rechters stelden tevens vast dat Berlusconi en Cosa Nostra, de maffia van Sicilië, 'gemeenschappelijke belangen' hadden.

Meer over