Ruzie om Gay Pride bijgelegd met erepenning

 Met de toekenning van de Andreaspenning aan de drie bedenkers van de Gay Pride is een einde gekomen aan het geruzie tussen hen en de latere organisatoren van het homofestijn. Ook de jarenlange ruzie met de gemeente Amsterdam is bezworen.

AMSTERDAM - Het conflict draaide vooral om de rechten van de Pride en was uitgemond in een uitzichtloze loopgravenoorlog. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de kemphanen ervan overtuigd dat een verdere juridische strijd niet zinvol is.


De Gay Pride is een zomerse feestweek, waarvan de mediagenieke botenparade door de grachten met dansende homo's op dekschuiten de grote publiekstrekker is. Amsterdam verdient er miljoenen aan.


'Zeker nu wereldwijd de homotolerantie afneemt, moeten wij de rijen sluiten', zegt Siep de Haan, een van de drie grondleggers die vandaag worden onderscheiden. De andere twee zijn Ernst Verhoeven en Peter Kramer. 'Komt bij dat we ouder, milder en misschien wijzer zijn geworden.'


De Andreaspenning deed de rest, de heren willen graag erkenning. 'De burgemeester vindt de Gay Pride belangrijk en beeldbepalend voor Amsterdam. Het laat de tolerantie en diversiteit van de stad zien', zegt een woordvoerster van Van der Laan, die geen behoefte heeft de geschiedenis op te rakelen. 'We zijn er superblij mee', reageert De Haan.


'Wij zeiden tegen Van der Laan: zet een fles whisky op tafel, roep al die homo's bij elkaar, dan gaan we in gesprek', zegt De Haan.


Tien jaar hebben de drie de Pride georganiseerd. In 2006 gunde de gemeente de organisatie aan anderen. De grondleggers schermden later met een miljoenenclaim tegen hun opvolgers, die het concept gestolen zouden hebben.


Ze verweten de nieuwe organisatoren de botenparade te hebben verkwanseld tot een commercieel heterofeest. Een roze Koninginnedag met varende receptieboten van heterobedrijven hadden ze ervan gemaakt. Er zou geen homo meer op afkomen.


De Haan: 'Midden in het conflict chargeerden we, maar we vinden dat het gay-gehalte van de botenparade wel wat groter mag. De politiek en het bedrijfsleven claimen de Pride. Waren het eerst de hetero's die aan de kant naar de gays op de boten keken, nu is het omgekeerd. Wij hebben aangeboden mee te denken hoe dat te keren.'


De whisky stond op tafel in de burgemeesterskamer, De Haan was alweer vergeten dat hij dat had gezegd. 'Dat is het mooie van Van der Laan, die man luistert echt. Het was nog goede whisky ook.'


De Andreaspenning krijgen mensen die grote prestaties met een landelijke uitstraling voor Amsterdam hebben verricht. De Amsterdam Gay Pride is een van Europa's grootste Prides. Het Duitse magazine Männer riep de vlootschouw in 2001 uit tot 's werelds origineelste homoparade.


De drie waren ook in een juridisch gevecht verwikkeld met Amsterdam. De gemeente zou hen eruit hebben gegooid omdat zij geregeld de 'vertrutting van Amsterdam' hekelden. De Haan: 'We waren kritisch over de enorme papierwinkel. Bij de eerste Gay Pride waren twee vergunningen voldoende, tien jaar later moesten we er 98 hebben.'


Tuk op publiciteit, waren de drie niet vies van een relletje. Toen een naakte homo op een boot niet meer choqueerde, gingen ze publiekelijk ruzie maken met de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Centrum, omdat die het paaldansen wilde verbieden.


Het evenement lag zo gevoelig dat persberichten over de Gay Pride eerst langs Juridische Zaken in het stadhuis moesten, voordat de gemeente ze de deur uitdeed.


De Gay Pride was een cadeautje aan het tolerante Amsterdam. De mannen van het eerste uur waren trots op hun stad - vandaar Pride - en wilden de Amsterdammers een feestje teruggeven.


De Haan: 'Ongelooflijk trots waren we dat 178 nationaliteiten mixten met een groep extraverte homo's en lesbo's. Amsterdam was een voorbeeld voor andere steden. Helaas is de tolerantie ook in Amsterdam afgenomen, de Gay Pride is belangrijker dan ooit.


Marokkaanse boot

Een Joodse, een Marokkaanse en een Amerikaanse boot zijn dit jaar van de partij tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. Dat bleek zondagavond bij de loting voor de tachtig plekken die op zaterdag 2 augustus beschikbaar zijn. Er dongen 120 vaartuigen mee.

Meer over