Ruud Vreeman ziet geen ellende bij Connexxion

Zou Ruud Vreeman nog goed slapen? De voormalig voorzitter van de PvdA, oud-vakbondsbestuurder, en huidige burgemeester van Zaanstad zit al ellenlang in de raad van commissarissen van het kwakkelende busbedrijf Connexxion....

En kreeg als toezichthouder alles voor zijn kiezen. Corruptie, gedeclareerde bordeelbezoeken, falende bestuursvoorzitters, miljoenen verslindende reorganisaties, talloze affaires.

De lijst van zaken die voorbij zijn gekomen is schier eindeloos. Vreeman stemde in met de riante handdruk van miljoenen aan directeur Andre Testa, de gouden handdruk aan topman Chris Nyqvist en talloze stevige vertrekpremies aan mindere goden.

Hij wist dat topman Frans Sevenstern zijn seksuele strapatzen bij het bedrijf declareerde, maar deed niks. Ook gaf de voormalig socialistische voorman goedkeuring aan een loonsverhoging van 20 procent voor Sevenstern en zijn toenmalige financiële man Jan van den Ochtend, juist op een moment dat duizenden werknemers het concern gedwongen verlieten.

De blije Sevenstern, die zei niets van bussen te weten, haalde op zijn beurt heel adviserend Nederland binnen. Onder wie, heel pikant, de er net uitgegooide bestuursvoorzitter Nyqvist. Het was de enige keer dat de raad ingreep.

De andere adviseurs mochten in horden binnenkomen. Het kostte het overheidsbedrijf dat jaarlijks ruim vierhonderd miljoen euro (bijna negenhonderd miljoen gulden) subsidie opstrijkt, tientallen, zo niet honderden miljoenen guldens.

Het helpt weinig. Het bedrijfsresultaat valt al jaren tegen. Ondanks de ruime overheidsteun, wist het bedrijf in 2000 slechts veertig miljoen gulden 'winst' te maken.

Vreeman zag, streek zijn jaarlijkse beloning van duizenden euro's op, en liet het begaan.

Zijn huzarenstukje speelde zich onlangs af: de snelle opkomst en ondergang van bestuursvoorzitter Henri Koerhuis, ex-Randstad. Koerhuis was lekker gemaakt voor de topfunctie door de raad van commissarissen. Want Vreeman doet het niet alleen. Hij heeft kornuiten. Te weten: Blom, ex-Verkeer en Waterstaat; Berghuis, ex-Pakhoed en hoogleraar Walravens, allen al jarenlang commissaris bij Connexxion.

Koerhuis wist, net als Sevensten, niets van bussen, maar hapte desondanks toe. Veertien maanden later moeten de commissarissen erkennen dat ze een fout hebben gemaakt. In de machtstrijd met oudgediende Cees Anker verloor Koerhuis. De raad verschoot niet eens van kleur. Koerhuis kreeg een som mee. Dag Koerhuis. Op naar de volgende affaire.

Dit jaar zullen de cijfers nog slechter zijn. De vraag is waarom enig aandeelhouder en minister Tineke Netelenbos niet ingrijpt. Voor veel minder zegde ze NS-commissaris Jan Timmer (ex-Philips) de wacht aan. Misschien bewaakt de minister de nachtrust van haar partijgenoot.

Meer over