PostuumRuud Jacobs

Ruud Jacobs (1938-2019): ‘Laatste grote swinger van Nederland’

Bassist Ruud Jacobs was een even begenadigd muzikant als zijn veel bekendere muzikale broer Pim. Hij speelde met internationale jazz-grootheden en stond op het podium met Louis Armstrong.

Ruud Jacobs Beeld
Ruud Jacobs

‘Ruud had een meer introvert karakter. Hij hoefde niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. Maar met jazz kon hij, net als Pim, zijn brood in de jaren vijftig en zestig niet verdienen. Pim ging daarom televisieprogramma’s presenteren. Ruud ging platen produceren’, zegt Imme Schade, een vriend van Ruud die jarenlang muzieksamensteller was van programma’s als Muziekmozaïek van Willem Duys en Easy Listening, waar veel werk van de beide broers werd gespeeld.

Ruuds carrière was veel internationaler. Hij speelde met veel groten van de jazz, onder wie Louis Armstrong met wie hij in de VS optrad. Als platenproducer was hij zeer succesvol. Hij produceerde onder meer de eerste platen van André Rieu, die van Toots Thielemans, Thijs van Leer, Lori Spee en Laura Fygi maar ook de soundtrack van de film Turks Fruit en de nummer één-hit van Gerard Cox: Het is weer voorbij die mooie zomer. ‘En laten we niet vergeten dat hij met drie van de allergrootste arrangeurs in de wereld werkte: Claus Ogerman, Michel Legrand en Johnny Mandel’, zegt Schade.

Swinger

Ruud Jacobs overleed donderdagochtend op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. 23 jaar geleden verloor hij zijn vier jaar oudere broer Pim. Daarna begeleidde Ruud nog vele jaren, met zijn eigen combo’s, Pims weduwe Rita Reys totdat ook zij in 2013 overleed. In 2007 namen ze in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré nog de dvd Rita Reys Live at Carré op. Marcel Serierse, drummer van het Metropole Orkest, zegt dat met Ruud Jacobs ‘de laatste echte Nederlandse swinger’ is overleden.

Ruud had al sinds de jaren tachtig een relatie met zangeres Liselore Gerritsen – de ex van Paul van Vliet. Met zijn eerste echtgenote had hij vier kinderen die ook allemaal bij zijn overlijden konden zijn. Twee van zijn kinderen – Bobby en Roeland – hebben inmiddels een muzikale carrière.

Internationaal

Ruud en Pim kregen muziek met de paplepel ingegoten. Hun vader was van beroep advocaat, maar daarnaast ook een begaafd pianist. Moeder was balletlerares en runde aan huis een balletschool. Ruud begon als elfjarige op de blokfluit en speelde binnen enkele maanden composities van de Amerikaanse altsaxofonist Charlie Parker. Hij leerde daarna altsaxofoon, tenorsaxofoon en begon op zijn vijftiende jaar contrabas te spelen. Bij de oprichting van het Trio Pim Jacobs speelde Ruud contrabas en Cees See drums.

In 1957, op zijn negentiende, werd Ruud Jacobs als enige bassist uit Europa, uitverkoren om deel uit te maken van de International Youth Band in de Verenigde Staten, waar hij speelde met Louis Armstrong tijdens het Newport Jazz Festival. Hierna volgden vele tournees en plaatopnamen met onder anderen Johnny Griffin, Bill Evans, Tony Bennett en Sarah Vaughan. Met het Trio Pim Jacobs toerde hij langs alle grote Europese jazzfestivals. Jazz-zanger en vriend Jurjen Donkers stelt dat Pim de ‘gentleman was; de ambassadeur van de jazz met het grote netwerk’. ‘Ruud stond meer op de achtergrond.’ Pim werkte vooral in Nederland, Ruud in de VS. Zijn laatste productie The Good Life, maakte Ruud Jacobs in 2016 in Los Angeles samen met zijn zoon Roeland Jacobs en de Duitse trompettist en vocalist Till Brönner voor Sony Music.

Meer over