Volkskrant AvondVrijdag 27 maart

Ruttes ‘oorlogskabinet’ maakt zich op voor nieuwe week van de waarheid | De stilte van Liesbeth List (1941-2020) is definitief geworden. Gelukkig hebben we haar muziek nog

Redactie
Het kabinet was vrijdag voor de wekelijkse ministerraad uitgeweken naar de Rolzaal. Beeld ANP
Het kabinet was vrijdag voor de wekelijkse ministerraad uitgeweken naar de Rolzaal.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Ruttes ‘oorlogskabinet’ maakt zich op voor nieuwe week van de waarheid: zwakt de epidemie af?
De kritiek op het kabinet zwelt aan. Waarom is de communicatie zo gebrekkig? Belangrijkste les van een hectische week: meer voorbereidingstijd voor persconferenties met een miljoenenpubliek, zeker nu een nieuwe week van de waarheid wacht.

Studie: bij koutje kunnen ook ‘cruciale beroepen’ beter thuisblijven, virus al vóór carnaval in het land
Wie werkt als zorgmedewerker, hulpverlener, buschauffeur of in een ander ‘cruciale beroepsgroep’, zou bij verkoudheidsklachten als hoesten en spierpijn thuis moeten blijven, laat een nieuwe studie zien. Tot nog toe is het advies dat zij pas bij koorts thuis dienen te blijven.

Liveblog – Frankrijk en België verlengen lockdown met twee weken
België blijft in elk geval nog tot 19 april op slot, Frankrijk tot 15 april. In Italië is het dodental als gevolg van de uitbraak gestegen met 919 naar 9.134; een recordaantal. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Roche komt toch over de brug met receptuur vloeistof coronatest
De Nederlandse overheid krijgt toch de receptuur van een vloeistof die nodig is voor coronatesten. De Zwitserse farmaceut Roche heeft dat vrijdagmiddag in een verklaring laten weten. Dit zal het mogelijk maken dat in Nederland op grotere schaal coronatesten kunnen worden afgenomen.

Exterieur van een vestiging van de Zwitserse farmaceut Roche.  Beeld ANP
Exterieur van een vestiging van de Zwitserse farmaceut Roche.Beeld ANP

Trump en Xi leggen vete bij: samen in de strijd tegen coronavirus
De Amerikaanse en Chinese leiders Trump en Xi hebben vrijdag in een telefoongesprek tot samenwerking besloten in de strijd tegen het coronavirus. De twee wereldmachten stonden de afgelopen tijd lijnrecht tegenover elkaar, maar willen de crisis nu samen te lijf gaan. Dat gebeurde op de dag dat het aantal bevestigde besmettingen in de VS voor het eerst hoger was dan dat in China.

Drie maanden uitstel van betaling huur voor rijksmusea
De 26 musea in Nederland die subsidie van het Rijk ontvangen, hoeven de komende drie maanden geen huur over te maken als hun gebouw eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf.

Postuum Peter van Bueren (1942-2020): ‘Die kon een film maken of breken’
Peter van Bueren, decennialang de meest gezaghebbende filmcriticus van Nederland, is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De oud-journalist van de Volkskrant verdween met zijn vervroegde pensioen uit de kolommen, maar bleef achter de schermen actief in de filmwereld.

Vanavond op tv

In de laatste aflevering van De kijk van Koolhoven (NPO 3, 20.25) staat regisseur en filmfanaat Martin Koolhoven stil bij enkele bekende tijdreisfilms als The Time Machine en Back to the Future. En om 22.25 uur ziet u 2Doc: Missie NS op NPO 2. Deze documentaire over de spoorwegen legt de kloof bloot tussen het management en de vloer, met vlagen Jiskefet. Lees hier meer over de documentaire. Meer tv-tips vindt u hier.

null Beeld Nathalie Lees
Beeld Nathalie Lees

Opinie

Opeens zit je met jezelf op de bank, maar hoe moet je écht alleen zijn?
De coronacrisis legt een diepere, sluipende crisis bloot: we kunnen niet meer écht alleen zijn. En dat maakt ons vatbaarder voor burn-outs en depressies. Laten we dus vooral veel oefenen.

Aanraders van de redactie

‘Vrekkig’ en ‘provocerend’ Nederland maakt zich impopulair in EU
Nederland ligt vol onder vuur in Brussel. Donderdagnacht blokkeerde premier Mark Rutte – tot woede van zijn zuidelijke collega’s – de inzet van honderden miljarden euro’s uit het Europees noodfonds om de coronacrisis te bestrijden.

Daklozen in Rome zijn wanhoop nabij: ‘Een analfabeet vroeg me: waarom is het zo leeg in de stad?’
In het verlaten Rome zijn de duizenden daklozen extra zichtbaar geworden. Er is niemand om bij te bedelen en ook opvangplekken sluiten hun deuren. Ze strijden om de laatste beetjes hulp van vrijwilligers die nog naar buiten durven.

Ik haalde mijn gehandicapte zoon naar huis: ‘Juist nu willen we ons kwetsbare mannetje bij ons hebben’
Pas na twee jaar vonden Laurens Verhagen en zijn vrouw een huis voor hun gehandicapte zoon Boris (net 20). Elke dag dat hij er woont, was een oefening in loslaten. En nu mogen ze hem niet meer bezoeken.

De stand van gezichtsherkenning in Nederland
Politici en privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. In hoeverre worden we hiermee in Nederland al in de gaten gehouden? Een verkenning langs winkels, voetbalclubs, gemeenten en Schiphol.

Liesbeth List. Beeld Marie Cécile Thijs / Lumen
Liesbeth List.Beeld Marie Cécile Thijs / Lumen

Het is mooi geweest: Liesbeth List (1941-2020)
Na een carrière van meer dan vijftig jaar als chansonnière, zangeres en musicalvedette, trad Liesbeth List in 2017 terug uit de publiek frontlinie. ‘Het is mooi geweest’, zei ze over haar tijd op het podium, waarna de stilte langzaam intrad. Die stilte is nu definitief geworden, maar al die nummers zijn er nog.

Column: Gelukkig, een boek waarin alles nóg erger is
‘Geen grotere troost in barre tijden dan een boek waarin alles nóg erger is’, schrijft Sylvia Witteman. Witteman raadt de titels van Frans Coenen aan. Vergeleken bij zijn andere werk lijkt Zondagrust (1902) nog wel gezellig, maar Witteman verzekert: ‘Coenens zondagrust is een ironische zondagrust’, en zeker een aanrader.

Meer over