Rutte ontvangt hele trits staatshoofden rond top

Minister-president Mark Rutte ontmoet vanaf zondag een hele trits staatshoofden en regeringsleiders. In de marge van de nucleaire top NSS praat hij zondag, maandag en dinsdag één op één met presidenten, premiers en een koning. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst RVD bekend.

Rutte brengt zijn stem uit Beeld epa
Rutte brengt zijn stem uitBeeld epa

Als eerste ontvangt Rutte op zondag in het Catshuis de Chinese president Xi Jinping, die in Nederland is voor een staatsbezoek. Diezelfde dag volgen president Jonathan van Nigeria, minister-president Garibashvili van Georgië, minister-president Harper van Canada, minister-president Lee Hsien Loong van Singapore, president Nazarbajev van Kazachstan, vice-president Boediono van Indonesië, president Sarkisian van Armenië en minister-president Abe van Japan.

Obama
Maandag, op de eerste dag van de internationale top, heeft Rutte eerst een gesprek met president Park Geun-hye van Zuid-Korea, in het Catshuis in Den Haag. Daarna gaat de premier naar Amsterdam om daar president Obama van de VS te ontmoeten. Later maandag is er een ontmoeting met minister-president Jatsenjoek van Oekraïne. 's Avonds spreekt Rutte Koning Abdoellah II van Jordanië.

Op de slotdag van de NSS spreekt de minister-president in het World Forum met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en met directeur-generaal Amano van de International Atomic Energy Agency. 's Avonds ontvangt hij in zijn ambtswoning president Gül van Turkije, minister-president Dung van Vietman en minister-president Key van Nieuw-Zeeland.

Meer over