Rutte looft oorlogspremier: Gerbrandy is onze Churchill

Pieter Gerbrandy, tijdens de Tweede Wereldoorlog de premier van het Nederlandse kabinet in ballingschap in Londen, is eigenlijk een beetje onze Churchill. Dat zei premier Rutte vandaag tijdens de presentatie van 'Eigen meester, niemands knecht; het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy', de biografie geschreven door historicus Cees Fasseur.

Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma bladeren door de biografie van Gerbrandy. Beeld anp
Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma bladeren door de biografie van Gerbrandy.Beeld anp

Beide oorlogspremiers waren overtuigd van de overwinning op nazi-Duitsland, aldus Rutte. Beiden waren iconische figuren: Churchill met bolhoed en sigaar, Gerbrandy met bolhoed en kolossale snor. Beiden waren gevierd in de oorlog, beiden kwamen daarna op een zijspoor, om vervolgens weer waardering te oogsten. En beiden lustten wel een borrel.

Er was wel een verschil, zo memoreerde Rutte: Churchill had te maken met de 'alleszins redelijke' koning George, Gerbrandy met de minder gemakkelijke koningin Wilhelmina.

Juiste man op juiste plaats en tijd
Fasseur beschrijft de oorlogspremier als ongemakkelijk en onbuigzaam, maar daardoor ook de juiste man op de juiste plaats in de juiste tijd. De wetenschapper deed vijf jaar over het boek.

De presentatie werd ook bijgewoond door een kleinzoon van Gerbrandy, voorzien van bijna net zo'n fenomenale snor als zijn roemruchte grootvader. Zijn vader, de nu 100-jarige zoon van de oorlogspremier, vond het tripje naar de presentatie een beetje te zwaar.

Meer over