Rutte kende affaire rond Verdaas niet

VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom hebben dit najaar rond het aantreden van het kabinet geen enkel serieus onderzoek gedaan naar de beschuldigingen over gesjoemel door PvdA'er Co Verdaas.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS ROBERT GIEBELS en JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - Rutte zegt dat hij de berichtgeving in de pers over Verdaas niet kende. 'Mij was niet bekend dat er twijfels waren aan de rechtmatigheid van zijn woon-werkverkeer en dat er onduidelijkheid was over zijn woonplaats.' Pas op zaterdag 24 november schrokken Rutte en Samsom wakker, na een publicatie in de Volkskrant.

Verdaas trad donderdag af als staatssecretaris van Economische Zaken. In zijn vorige functie, als Gelders gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, declareerde Verdaas tientallen ritjes van Nijmegen, waar hij formeel woonde, naar de provinciehoofdstad Arnhem. Zijn werkelijke woonplaats was Zwolle.

Bronnen in de coalitie bevestigen dat Samsom en Rutte tot voor kort in de veronderstelling verkeerden dat de zaak-Verdaas was afgedaan in Provinciale Staten van Gelderland. Daarmee was de weg vrij voor Verdaas' benoeming. De bal kwam pas weer aan het rollen toen de Volkskrant de feiten op een rij zette. PvdA-fractievoorzitter Samsom las daarin dingen die hij niet wist en die hem dus niet door Verdaas waren verteld.

Op de dag van publicatie belde Samsom met Verdaas: 'Zullen we alles nog eens goed op een rijtje zetten, zodat we zeker weten dat we daarna goed verder kunnen?' Verdaas stemde daarmee in. Na dat weekend informeerde Samsom ook minister Kamp van Economische Zaken en premier Rutte dat de zaak nog eens werd onderzocht.

Tegelijkertijd besloot Verdaas juridisch advies in te winnen, waarna ook de landsadvocaat met de zaak meekeek. Op basis van beide kwam Verdaas in de loop van woensdag tot de conclusie dat er 'discussie mogelijk is' over zijn declaratiegedrag. Omdat hij vindt dat hij als bewindsman een voorbeeldfunctie heeft, hield hij 'met pijn in het hart' de eer aan zichzelf. Het te veel gedeclareerde bedrag zal hij terugbetalen aan de provincie Gelderland.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom gaat het om 800 euro. De PVV in Gelderland bestrijdt dit en spreekt over minimaal 30 duizend euro. PVV-leider Wilders kondigde donderdag in het Tweede Kamerdebat over het aftreden van Verdaas aan dat zijn partijgenoot in Gelderland, Marjolein Faber, aangifte zal doen.

Rutte zei dat Verdaas wegens het naar voren komen van twee nieuwe feiten is afgetreden. Hij doelde op de beschuldiging dat Verdaas zijn handtekening heeft gezet onder niet-kloppende declaraties. En dat hij heeft gelogen over zijn werkelijke woonplaats. Verdaas hoorde als gedeputeerde in Gelderland te wonen en had als officieel adres Nijmegen. In werkelijkheid woonde hij in Zwolle. De valse declaraties moesten dat feit maskeren.

Volgens de voltallige oppositie is geen sprake van nieuwe feiten. Rutte had met een eenvoudige zoekopdracht op internet die 'nieuwe' feiten kunnen achterhalen en daarover Verdaas streng kunnen bevragen. 'Ik kan niet doorvragen op feiten die ik niet ken', verweerde Rutte zich.

In het sollicitatiegesprek met Verdaas rond de formatie ging Rutte niet verder dan: 'Wat is je reactie op de publiciteit in Gelderland?' Dat is afgedaan, zei Verdaas toen. Na afloop van het gesprek met formateur Rutte ontkende Verdaas voor tv-camera's dat de perikelen rond zijn declaraties waren besproken.

undefined

Meer over