Rutte III neemt eerste horde

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Een belangrijke dag voor het aanstaande kabinet. Het overleefde de eerste stemming maar kreeg ook een belangrijke waarschuwing.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het hier.

null Beeld
Beeld

STEMMING VAN DE DAG
Het eigen risico

De eerste horde is genomen, de nieuwe regeringscoalitie krijgt gestalte. Ondanks de weerstand van een bont monsterverbond van oppositiepartijen joegen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vanmiddag hun bevriezing van het eigen risico in de zorgverzekering door de Tweede Kamer. En als teken van verbroedering deden CDA, D66 en CU niet eens mee aan het debat. De VVD mocht namens hen het woord voeren.

Het was de eerste echte test voor de weerbaarheid van Rutte III, dat met de kleinst mogelijke meerderheid gaat regeren. Bij de eerste gelegenheid bleek meteen hoe spannend dat de komende jaren nog zal gaan worden. De voltallige oppositie ging vol in de tegenaanval over alle flanken, van GroenLinks tot aan de PVV. Daarmee is de toon gezet: het nieuwe kabinet hoeft vooralsnog niet op enige medewerking vanuit de oppositiebankjes te rekenen. Er mag bij de stemmingen de komende jaren niemand meer ziek zijn of vastzitten in de trein.

Steen des aanstoots in het zorgdebat is niet de bevriezing, maar de manier waarop de coalitie die wil betalen: uit een verhoging van de verzekeringspremie. Hoewel verzekeraar DSW vandaag aantoonde dat de politiek daar lang niet alles over te zeggen heeft, schoot de premieverhoging bij de oppositie toch in het verkeerde keelgat.

Maar Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers halen opgelucht adem: er sprongen geen kikkers uit de kruiwagen vandaag, eensgezind stemden hun fracties het alternatieve oppositieplan weg. Toen dat eenmaal gebeurd was, werd hun eigen bevriezingswetje vervolgens alsnog vrij makkelijk aangenomen met steun van SGP, SP, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren. Omdat die partijen bevriezen altijd nog beter vinden dan verhoging.

De volgende horde wacht vanavond. Dan moet ook de Eerste Kamer stemmen. Als ook dat goed afloopt, is het voor het eerst sinds 1914 dat een wet op één dag in beide Kamers is goedgekeurd.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

VONNIS VAN DE DAG
Henk Krol vrijuit

Nog iemand die opgelucht ademhaalt: 50Plus-voorman Henk Krol is definitief verlost van vervolging in verband met vermeende fraude in zijn periode als hoofdredacteur van de Gay Krant.

Vandaag won hij voor het gerechtshof in Den Bosch de zaak die tegen hem was aangespannen door voormalig bestuursleden van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK).

De stichting kreeg van het ministerie van Onderwijs ruim 2 ton voor emancipatieprojecten maar die subsidie werd in 2014 teruggeëist omdat niet aan de voorwaarden was voldaan. De bestuursleden beschuldigden oud-voorzitter Henk Krol dat hij het geld had misbruikt om de Gay Krant overeind te houden.

Het gerechtshof oordeelt anders: het staat niet vast dat subsidie is misbruikt voor privédoelen of dat de administratie niet deugde. Krol is daarom niet aansprakelijk.

null Beeld epa
Beeld epa

HIT VAN DE DAG
Berckmoes!

Een ongekende zegetocht voor Ybeltje Berckmoes, het vertrokken VVD-Kamerlid dat een anoniem bestaan op het Binnenhof afsluit met een spetterend vuurwerk.

Haar tell all-memoires zijn vandaag, op de dag van verschijnen, al toe aan de derde druk. Op bol.com was het boek dinsdagmiddag al niet meer verkrijgbaar. 'We blijven bijdrukken', belooft haar uitgever.

Verslaggever Ariejan Korteweg las het al voor u.

null Beeld anp
Beeld anp

ONDERTUSSEN IN...
De Eerste Kamer

Voor de toeschouwers is het een boeiend proces: de manier waarop de PvdA zich tracht los te maken uit de omhelzing van de VVD. Met nog maar negen zetels op zichzelf teruggeworpen, keren de sociaal-democraten in ijltempo terug naar de standpunten die zij tot 2012 hadden voordat zij in het huwelijk met de liberalen stapten.

Dat bleek deze week in het debat over het eigen risico. En dat blijkt vandaag in de Eerste Kamer, die debatteert over de verlenging van de wachttijd voor het verkrijgen van het Nederlanderschap. In de Tweede Kamer was de PvdA, toen nog gebonden aan coalitieafspraken, voor dit wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff.

Nu, aan de overkant, is de bevrijde PvdA tegen, waardoor plots het hele wetsvoorstel aan een zijden draad hangt.

null Beeld anp
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.
Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over