Rutte: 'Geen cent meer naar Drenthe'

DE SPELD

AMSTERDAM - Van onze verslaggever Jochem van den Berg Sake van der Wall

Als het aan premier Mark Rutte ligt, geven de provincies in de Randstad niet nog eens miljoenen euro's steun aan het noodlijdende Drenthe. 'De Drenthenaren moeten nu zelf laten zien dat ze tot het uiterste willen gaan om onderdeel van Nederland te blijven', zei hij gisteren in een verkiezingsdebat.

Volgens de lijsttrekker van de VVD hebben de inwoners van Drenthe de afgelopen decennia meer dan genoeg steun uit de Randstad ontvangen en moeten ze voortaan hun eigen broek ophouden. 'We hebben gezien dat Drentenaren te veel achterover zijn gaan leunen, omdat het geld uit de Randstad toch wel hun kant opkwam. Het is tijd dat ze zich aan de afspraken houden en hun economie op orde brengen.'

De premier becijferde dat iedere inwoner van Utrecht per jaar meer dan 5.000 euro kwijt is aan potverteerders uit Drenthe en andere oostelijke provincies. Een inwoner van Drenthe krijgt gemiddeld 6.000 euro per jaar van Het Koninkrijk der Nederlanden.

Geert Wilders noemde de uitspraken van Rutte 'compleet ongeloofwaardig'. 'Als puntje bij paaltje komt, stuurt Drentofiel Rutte gewoon weer miljoenen euro's naar die bodemloze put in het oosten van ons land, terwijl in de Randstad het eigen risico in de zorg omhoog gaat.'

Diederik Samsom, leider van de PvdA, roept naar aanleiding van de uitspraken van Rutte op tot nationale solidariteit. 'Ik herinner me nog hoe ik als kleine jongen voor de hunebedden stond. Drenthe is de bakermat van de Nederlandse beschaving. We moeten er alles aan doen hen binnenboord te houden."

De laatste maanden wordt er steeds openlijker gespeculeerd over een Drexit, zoals het uittreden van Drenthe uit Nederland wordt genoemd. De Drentse Commissaris van de Koningin Jaques Tichelaar reisde onlangs door de Randstad om steun te verzamelen voor een nieuw noodpakket. Volgens Tichelaar kunnen alleen investeringen uit de Randstad de Drentse economie uit het slop trekken.

Groningen, nettobetaler aan Het Koninkrijk der Nederlanden, wil de Drentenaren alleen nog geld lenen met hunebedden als onderpand.

undefined

Meer over