NieuwsVrouwen op VVD-kieslijst

Rutte gaat met vrouwenkopgroep de campagne in

VVD-leider Mark Rutte gaat met een kopgroep van vier vrouwen de verkiezingscampagne in. Op de concept-kandidatenlijst volgt minister Tamara van Ark voor Medische Zorg meteen na Rutte op plek twee. Daarna komen de Tweede Kamerleden Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yeşilgöz.

Raoul du Pre
Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg, staat tweede op de VVD-kandidatenlijst.  Beeld ANP
Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg, staat tweede op de VVD-kandidatenlijst.Beeld ANP

Ook in de rest van de top-10 vallen de liberalen terug op politieke ervaring, met eerst staatssecretaris Bas van ’t Wout en daarna de Kamerleden Mark Harbers, Aukje de Vries, Dennis Wiersma en Ockje Tellegen.

Duidelijk is ook dat de meeste VVD-bewindslieden niet het risico willen lopen dat ze in de Kamer belanden. De ministers Sander Dekker, Stef Blok, Cora van Nieuwenhuizen en Eric Wiebes staan niet op de lijst. De staatssecretarissen Barbara Visser en Ankie Broekers-Knol evenmin.

Met de lijst heeft partijleider Rutte zich voorlopig ingedekt tegen de veelgehoorde kritiek dat hij in zijn selectiebeleid de afgelopen jaren te weinig oog had voor vrouwelijk politiek talent. Of dat zo blijft, zal afhangen van de samenstelling van de volgende VVD-regeringsploeg, als de VVD tenminste weer gaat regeren.

Hoogste nieuwkomer op de lijst, op plek 12, is Eelco Heinen. Hij is de politiek-assistent van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en hij schreef mee aan het verkiezingsprogramma.

Meer over