Volkskrant AvondWoensdag 5 januari

Rutte en Schouten zetten boeren buiten de deur om ‘Judas-brief’ | Die akelige kelderwoningen in de film Parasite zijn toch zeker fantasie? Was het maar waar

Redactie
Boze boeren verzamelen zich woensdag op de Koekamp in Den Haag. Beeld ANP
Boze boeren verzamelen zich woensdag op de Koekamp in Den Haag.Beeld ANP

Rutte en Schouten zetten boeren buiten de deur om ‘Judas-brief’ van Farmers Defence Force
Premier Rutte en landbouwminister Schouten hebben woensdagmiddag het stikstofberaad met het Landbouwcollectief voortijdig afgebroken. De bewindslieden willen pas verder praten als de elf boerenorganisaties afstand nemen van een dreigende boodschap die Farmers Defence Force (FDF) eerder vandaag heeft verspreid.

Kamer wil in vuurwerkdebat ‘niet zwichten voor hufters’
Gaan alleen knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban, of is het ook over en sluiten voor de sierpotten? Over die vraag debatteerde de Tweede Kamer woensdagmiddag. Het kabinet neigt naar het eerste, terwijl GroenLinks en de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel indienen dat alles verbiedt.

Japan vervangt kerncentrales door 22 kolencentrales
Japan is bezig met een groot programma om zijn kerncentrales te vervangen door kolencentrales. Daarmee heeft Japan in de geïndustrialiseerde wereld een van de grootste kolenprogramma’s voor elektriciteit.

Russische ambassadeur over inreisverbod D66'er Sjoerdsma: ‘Europa moet eerste stap zetten’
De Russische ambassadeur Aleksandr Sjoelgin noemt het weren van Sjoerd Sjoerdsma (D66) uit Rusland een gevolg van de EU-sancties tegen Russische parlementariërs. Sjoerdsma concludeert ‘teleurgesteld’ dat de partijen niet dichter bij elkaar zijn gekomen.

Vanavond op de televisie

In een van de betere Telefilms van 2020 raakt de existentieel ingedutte universiteitsdocent Maarten ­tijdens een toevallige samenloop van omstandigheden in het bezit van een pistool, waarna onvermoede krachten in hem loskomen. U ziet het in Boy Meets Gun (NPO 3, 21.20 uur). In Spanje leven katten buiten, waar ze grotendeels hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Carmen Cobos verbaast zich al jaren over de totaal andere relatie die Nederlandse kattenbezitters hebben met hun huisdier. Ze maakte er de documentaire Cat Stories (NPO 2, 22.55 uur) over. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

China komt met eigen versie van Volkskrant-interview over Coronavirus
Op Wechat, de Chinese versie van Whatsapp, kwam verslaggever Marije Vlaskamp erachter dat haar gesprek met ambassadeur Xu Hong in het Chinees uitgeschreven was. Maar niet helemaal compleet.

Vader Jakob en moeder Jantje van Roelf B. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Vader Jakob en moeder Jantje van Roelf B.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Roelf B. in zijn spijtbetuiging: ‘Het is mijn eerste misdaad ooit en ook mijn laatste’
In zijn verklaring aan het Openbaar Ministerie van Hongarije wijst de Nederlandse atleet Roelf B. zijn jeugdvriend aan als initiator van de drugshandel op muziekfestival ­Sziget. Wordt dit de strategie van de verdediging? Zijn advocaat en zijn vader reageren.

Waterschappen strijden tegen hoogwater én droogte
Terwijl in Limburg de Maas bijna buiten haar oevers treedt, is de grond op veel plekken in Noord-Brabant juist veel te droog. ‘We zitten in een bijzondere situatie.’

Hoe het ‘stigmatiserende’ overheidssysteem SyRI opkwam en weer ten onder ging
SyRI, het overheidssysteem om uitkeringsfraude op te sporen, is in strijd met de mensenrechten en leidt ‘onbedoeld tot stigmatisering en discriminatie’. Dat stelt de Haagse rechtbank, dat dinsdag het gebruik ervan verbood. Hoe heeft het zover kunnen komen?

BKR heeft zicht op uw schulden – maar niet op álle
Wie achterloopt met de afbetaling van schulden krijgt bij BKR een kruisje achter zijn naam. Maar dit bureau ziet niet alles, zo blijven studieschulden bijvoorbeeld buiten beeld. Zes vragen over kredietregistratie.

Seongma, een arme voorstad van Seoul.  Beeld Woohae Cho
Seongma, een arme voorstad van Seoul.Beeld Woohae Cho

Die akelige kelderwoningen in de film Parasite zijn toch zeker fantasie? Was het maar waar
Volkskrant-correspondent Jeroen Visser ging op reportage in Seoul, op zoek naar de inspiratiebronnen van Bong Joon-ho’s meesterwerk.

Hoe langer ik naar al die omhelzingen in The Voice keek, hoe meer ik me schaamde voor mijn knuffelvrees
Sylvia Witteman keek naar het programma The Voice. Het viel haar op dat er weinig gezongen wordt in het programma, maar dat men elkaar des te meer omhelst. Met stijgend ongemak bekeek Witteman al die omhelzingen. Hoe langer ze bleef kijken, hoe meer ze zich begon te schamen: zelf is Witteman niet zo’n knuffelaar.

Meer over