Nieuws

Rutte: eendaagse evenementen kunnen doorgaan, met maximaal 750 bezoekers

Eendaagse evenementen waarbij bezoekers geen zitplaats hebben, kunnen vanaf 14 augustus doorgaan mits ze maximaal 750 mensen toelaten. Dat heeft demissionair premier Rutte maandagmiddag bekendgemaakt. Een andere voorwaarde is dat de evenementen plaatsvinden in de open lucht óf in een tent die aan alle kanten open is. Deze beperkte toestemming geldt tot 1 september.

De band Four Eyed Faces geeft een stoepconcert in Nijmegen. Eendaagse festivals mogen weer, mits in de open lucht, of in een tent met open zijkanten, en tot maximaal 750 bezoekers. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De band Four Eyed Faces geeft een stoepconcert in Nijmegen. Eendaagse festivals mogen weer, mits in de open lucht, of in een tent met open zijkanten, en tot maximaal 750 bezoekers.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Dat is slecht nieuws voor de grotere evenementen waar meer dan 750 mensen bij elkaar komen’, aldus Rutte na afloop van het kabinetsberaad.

Evenementenorganisaties die niet aan de gestelde voorwaarden kunnen voldoen, kunnen een beroep doen op de garantieregeling van de overheid. Op 13 augustus neemt het kabinet een besluit over het doorgaan van een- en meerdaagse festivals ná 1 september. Een daarvan is de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort, die op 5 september verreden wordt. Meerdaagse evenementen met overnachting zijn tot 1 september verboden.

Na de versoepelingen van 26 juni ging het grandioos mis met de besmettingscijfers. Met name in het uitgaansleven liep het uit op een fiasco. Het systeem waarmee feestvierders en festivalgangers met behulp van een qr-code toegang kregen, bleek onvoldoende te werken.

Janssen-vaccin

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wekte ten onrechte de indruk dat jongeren die zich lieten inenten met het Janssen-vaccin direct veilig konden feesten. De controle aan de poort was niet waterdicht en de geldigheidsduur van een negatieve coronatest bleek met 40 uur veel te lang.

In twee weken tijd verspeelde het kabinet de voorsprong op het virus die het met de succesvolle vaccinatiecampagne had opgebouwd. Het zag zichzelf gedwongen de teugels weer stevig aan te trekken. Onder meer de nachthoreca ging weer op slot en er ging tot (vooralsnog) 1 september een streep door meerdaagse festivals als Lowlands.

Het kabinet zou eigenlijk op 13 augustus besluiten of eendaagse evenementen waar de anderhalve meter niet zou gelden wél kunnen doorgaan, maar dat vonden de festivalorganisatoren te laat. Zij wilden eerder duidelijkheid en dreigden met een gang naar de rechter. De Alliantie van Evenementenbouwers spreekt maandag van ‘een hard besluit’ en ‘opnieuw een grote klap’ voor de evenementenbranche. Tegelijkertijd is er ook begrip dat met de huidige besmettingscijfers en de veel besmettelijkere deltavariant de voet nog niet van de rem gaat. De Alliantie is in ieder geval tevreden dat het kabinet op korte termijn met duidelijkheid is gekomen.

Festivalzomer

Hoewel het aantal positieve tests blijft afnemen en de ziekenhuisopnames binnenkort zullen stabiliseren, kiest Rutte dit keer voor iets meer voorzichtigheid. Vorige week scherpte het kabinet de regels voor terugkeer van vakantie aan in een poging de import van besmettingen uit het buitenland te beteugelen. Met een limiet van 750 personen en strengere eisen aan evenementen, vallen de facto een hoop eendaagse festivals af en lijkt er definitief een streep door de festivalzomer gezet te worden.

Duidelijk is dat de schrik van de desastreus uitgepakte versoepelingen er bij het kabinet nog flink in zit. ‘Na de les van 26 juni zagen we dat de besmettingen zo snel omhoog gingen dat het zicht op het virus verloren dreigde te gaan’, zei Rutte die dit keer weer nadrukkelijk leunde op de adviezen van de experts van het Outbreak Management Team (OMT). ‘Na de les van 26 juni zijn wij natuurlijk extra geneigd de adviezen goed door te lezen.’

Over twee weken besluit het kabinet of de huidige maatregelen verlengd of versoepeld worden. ‘De vraag op 13 augustus is dan: wat kun je verder loslaten zonder dat je de risico’s loopt die we, achteraf gezien, op 26 juni liepen.’ Dat lijkt dit keer zorgvuldiger te verlopen, maar niet zonder risico's, waarschuwde Rutte. ‘Tegelijkertijd blijven we aanvaardbare risico's nemen. We gaan niet te voorzichtig varen.’

Meer over